hond zit staart achterna

Waarom rent mijn hond zijn staart achterna?

Het is niet ongewoon om honden achter hun staart aan te zien rennen. Je ziet het sommige honden zelfs steeds opnieuw in een cirkel doen.

Soms als honden achter hun staart aanzitten, hebben ze gewoon plezier. Ze leren hun lichaam kennen en zien wat ze kunnen. Andere keren echter kan het staartjagen een teken zijn van een dwangmatig gedrag.

Dwangmatig gedrag is een gedrag dat langer dan normaal vertoond wordt, buiten de context herhaald wordt of herhaald wordt in situaties die als abnormaal beschouwd worden. Dwangmatige gedragingen hebben de neiging mettertijd erger te worden en vereisen vaak een medische- of gedragsbehandeling.

Als het staartjagen overgaat van een leuk spelletje dat je hond soms speelt naar een non-stop gewoonte die verontrustend is voor jou en slecht voor hun lichaam, heb je misschien met dwangmatig gedrag te maken. In dat geval kun je het beste met je dierenarts praten.

Waarom jagen honden hun staart achterna?

Hier zijn een paar van de meest voorkomende redenen waarom honden hun staart najagen:

  • Ze hebben plezier en doen wat gek. Dit komt vooral voor bij puppy’s, die net beginnen met het verkennen van de wereld en hun lichaam.
  • Ze vervelen zich. Honden hebben veel lichaamsbeweging nodig om in goede lichamelijke en geestelijke conditie te blijven. Als ze zich vervelen, kan hun staart op een goed speeltje lijken.
  • Ze hebben een onderliggende medische aandoening. Soms kan dwangmatig achter de staart aanzitten een teken zijn dat je hond een onderliggende medische aandoening heeft. In dat geval moet je hond door een dierenarts onderzocht worden.

Meestal kun je je hond helpen op te houden met staartbijten door eenvoudig zijn aandacht af te leiden. Bijvoorbeeld, als je ziet dat je hond in zijn staart begint te bijten, geef hem dan een eenvoudig commando als “zit” of “stop”. Als je hond echter dwangmatig achter zijn staart aanzit, kan hun dwangmatigheid na verloop van tijd erger worden. In veel gevallen zullen ze dan ook in hun staart gaan bijten.

Waarom kauwen honden op hun staart?

Soms kauwen honden op hun staart omdat ze zich vervelen of nieuwsgierig zijn naar hun staart. Andere keren kan een hond die op zijn staart kauwt een teken zijn van iets ernstigers. Hier zijn een paar van de meest voorkomende redenen waarom honden op hun staart kauwen:

  • Pijn. Honden zullen vaak op een pijnlijk deel van hun staart kauwen om verlichting te bieden.
  • Allergische reactie. Soms zullen honden op hun staart kauwen om jeuk of ongemak als gevolg van een allergische reactie te verlichten.
  • Vlooien. Vlooien zijn kleine beestjes die zich aan honden kunnen hechten en ongemak veroorzaken. Staartkauwen kan een teken zijn dat je hond vlooien heeft.
  • Intestinale parasieten. Als je hond een worminfectie heeft, kan hij op zijn staart kauwen om de irritatie te verlichten.
  • Angstig. Je hond kan aan zijn staart likken of kauwen als hij zich angstig voelt. Dit komt vooral voor als er nieuwe gasten op bezoek komen of tijdens onweer.
  • Trauma aan de staart of ruggengraat. Hoewel het in het begin niet altijd duidelijk is, kan een hond die op zijn staart kauwt inwendige schade in zijn staart of ruggengraat hebben.

In andere gevallen kan een hond die in zijn staart bijt een teken zijn van een dwangmatig gedrag.

Zit jouw hond wel eens achter zijn eigen staart? Deel je ervaring hieronder in de comments!

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required