hond huilt

Waarom huilt mijn hond?

Huilen is een van de vele vormen van vocale communicatie die honden gebruiken. Honden janken om aandacht te trekken, om contact te maken met anderen en om hun aanwezigheid aan te kondigen. Sommige honden janken ook als reactie op hoge tonen, zoals sirenes van hulpverleningsvoertuigen of muziekinstrumenten. Lees verder om te leren wat je kunt doen als je hond overmatig jankt of huilt.

Problemen die je eerst moet uitsluiten

Huilen bij verlatingsangst

Als je buren je bellen en je vertellen dat je hond jankt als jij aan het werk bent, kan het buitensporige gehuil van je hond veroorzaakt worden door verlatingsangst. Scheidingsangst gejank komt alleen voor als een hond alleen gelaten wordt of op een andere manier van zijn baasje gescheiden wordt. Dit soort gehuil gaat meestal gepaard met minstens één ander symptoom van verlatingsangst, zoals ijsberen, vernieling, eliminatie, depressie of andere tekenen van ontreddering. 

Medische oorzaken

Honden janken soms als ze gewond of ziek zijn. Als je hond begint te janken of meer dan gewoonlijk jankt, breng hem dan naar een dierenarts om ziekte en verwonding uit te sluiten voor je iets anders doet.

Wat te doen aan overmatig janken

Huilen in reactie op geluiden

Als je hond jankt als reactie op een of andere trigger, zoals een andere hond die jankt of een sirene in de buurt, zal hij waarschijnlijk stoppen als het geluid ophoudt. Dit soort gejank is meestal niet buitensporig – behalve natuurlijk als de triggers vaak voorkomen. Als dat zo is, kun je desensibilisatie en counterconditionering (DSCC) gebruiken om je hond te helpen stil te leren zijn.

Als het probleem geworteld is in hoe een hond zich voelt over een bepaald iets, is het soms niet voldoende om hem gewoon een ander gedrag aan te leren – bijvoorbeeld om een speeltje te apporteren in plaats van te janken. In plaats daarvan is het effectiever om zijn motivatie en gevoelens te veranderen, die de onderliggende redenen zijn voor het gedragsprobleem in de eerste plaats. Met andere woorden; door je hond te laten apporteren op het moment dat hij wil gaan janken neem je zijn gevoel niet weg. Vergelijk het met jezelf; je angst voor spinnen gaat ook niet weg door naar een psycholoog te gaan die vervolgens enkel z’n hand op je mond legt wanneer je wil gaan gillen.

Systematische desensibilisatie en counterconditionering zijn twee veel gebruikte behandelingen voor angsten, fobieën en agressie – in principe elk gedragsprobleem waarbij opwinding of emoties een rol spelen. Het is vaak het meest effectief om deze twee procedures samen te gebruiken als je gedragsproblemen bij dieren probeert op te lossen. Je kan hiervoor terecht bij een gedragstherapeut voor honden. Als je geen gedragstherapeut in je buurt kunt vinden, kan je ook bij een hondentrainer langsgaan. Ga in dat geval even na of hij of zij ervaring heeft met het gebruik van desensibilisatie en counterconditionering.

Als je hond huilt, jankt of blaft om je aandacht te krijgen

Sommige honden leren dat ze met janken aandacht van mensen kunnen krijgen. Als je hond om deze reden huilt, zal zijn gehuil meestal in je aanwezigheid optreden. Als je hond jankt om je aandacht te krijgen of je te “vragen” om dingen die hij wil, zoals voedsel of speelgoed, moet je hem twee dingen leren om zijn gedrag in te dammen. Ten eerste moet hij leren dat janken niet werkt (ook al deed het dat in het verleden wel). Hij moet ook leren dat stil zijn wel werkt. Als je hond zich realiseert dat janken hem altijd onzichtbaar voor je maakt en stil zijn hem je aandacht oplevert, evenals alle leuke dingen die hij in het leven wil, zal hij snel leren zijn vocale gedrag in te tomen.

Negeer het aandachtzoekende gehuil van je hond. Om te voorkomen dat je hond per ongeluk beloond wordt als hij huilt, negeer je hem volkomen zodra hij lawaai begint te maken. Kijk hem niet aan, raak hem niet aan en spreek niet tegen hem. Probeer hem ook niet uit te schelden. Honden vinden, net als kinderen, vaak elke vorm van aandacht lonend – zelfs als het negatieve aandacht is. Dus je hond uitschelden kan zijn huilgedrag verergeren! Doe gewoon alsof je hond onzichtbaar is. Als je het moeilijk vindt om dit te doen, probeer dan je armen over je borst te vouwen en je helemaal van hem af te wenden.

Beloon je hond voor stil zijn. Het is gemakkelijk om te vergeten aandacht aan je hond te schenken als hij stil is. Vaak besteden we alleen aandacht aan onze honden als ze iets verkeerd doen! Als je wilt dat je hond leert op te houden met janken om aandacht, zal je stil gedrag moeten belonen. Geef je hond willekeurig traktaties en aandacht als hij geen lawaai maakt. Je moet ook een nieuwe regel maken en je daaraan houden: je hond krijgt niets wat hij wil (eten, speelgoed, toegang tot buiten, traktaties, aaien, enz.) tot hij minstens vijf seconden stil is geweest. Als je hond jankt in een poging je aandacht te krijgen, negeer hem dan tot hij stil is, zoals hierboven beschreven. Dan, na vijf seconden stilte, kan je weer aandacht aan hem schenken.

Je kunt ook proberen je hond te leren stil te zijn als je hem dat vraagt. Zeg eerst “Spreek!” en probeer je hond te laten blaffen of janken. (Kloppen op een muur of deur werkt meestal goed.) Prijs je hond als hij lawaai begint te maken – maar geef hem GEEN traktatie of speeltje. Zeg dan “Stil”. Op het moment dat je hond een seconde of twee stopt met blaffen of janken, zeg je snel “Goed zo!” en geef je hem een smakelijke traktatie. Herhaal deze reeks steeds opnieuw, waarbij je de tijd dat je hond stil moet zijn voor hij zijn lekkers verdient langzaam oprekt. In het begin kan één seconde stilte hem al een traktatie opleveren. Als hij die stap met succes onder de knie heeft, verhoog je de tijd tot drie seconden. Als hij weer succes heeft, verhoog je de tijd tot vijf seconden, dan tien seconden, dan 20 seconden, enzovoort.

Breng tijd door met je hond

Sommige honden janken omdat ze eenzaam zijn, vooral als ze alleen gelaten worden of vele uren achter elkaar buiten gehouden worden. Honden zijn, net als mensen, heel sociale dieren en hebben regelmatige interactie met hun menselijke familie nodig. Als je hond vaak jankt als hij alleen is, kan het nodig zijn dat jullie meer quality time samen doorbrengen. Breng hem vaker binnen, speel spelletjes en maak wandelingen met hem. Neem hem mee naar een leuke trainingsles die zich richt op het belonen van goed gedrag. Als je je hond langer dan een paar minuten alleen thuis moet laten, geef hem dan voldoende speelgoed en aantrekkelijke kauwspullen om alleen van te genieten.

Hulp zoeken

Huilproblemen kunnen uitdagend zijn om mee te werken. Aarzel daarom niet de hulp in te roepen van een gecertificeerde professionele hondentrainer. Veel hondentrainers bieden groeps- of privé-lessen aan die jou en je hond veel hulp kunnen bieden bij aandachtzoekend huilen. 

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required