hond trekt aan riem

Mijn hond trekt aan de leiband. Hoe stop ik dit?

Uit wandelen gaan is het spannendste deel van de dag voor de meeste honden. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom ze aan hun riem zouden gaan trekken om sneller te komen waar ze heen willen. Dat is natuurlijk niet prettig en liefst wil je dat je hond netjes naast je blijft lopen. In deze post ontdek je hoe je je hond kan afleren aan de lijn of leiband te trekken.

Waarom trekt je hond aan de riem?

Een van de meest voorkomende redenen waarom honden aan hun riem trekken is omdat ze geleerd hebben dat ze op die manier vooruit komen. Telkens als je hond trekt, geef je een onbewust maar duidelijk signaal dat trekken werkt, gewoon al door met hem mee te stappen.

Je hond leren met een losse riem te lopen kost veel geduld en tijd. Maar het zal het meer dan waard zijn als je straks met je beste maatje een heerlijke, rustige wandeling kan gaan maken.

Kies materiaal dat comfortabel en veilig is

Een snelle zoektocht op Internet zal je halsbanden en tuigjes laten zien die beloven het trekken van je hond te ‘genezen’. Sommige daarvan  veroorzaken pijn of ongemak als de hond trekt door spanning op een gevoelige plek te zetten. Dit is onnodig en kan voor hen onaangenaam en verwarrend zijn.

Kies een halsband of tuigje die voor je hond prettig aanvoelt. Als je een tuigje gebruikt, introduceer het dan op een zachte, leuke manier.

Beloon je hond om flink naast je te blijven

De nummer 1 truc om je hond af te leren aan de leiband te trekken? Leer je hond dat in je buurt blijven loont.

Begin in je huis of tuin waar het rustiger is, en beloon je hond als hij aan je zijde zit of staat. Het is veel gemakkelijker voor je hond om nieuw gedrag te leren op rustige plaatsen waar hij niet gemakkelijk afgeleid zal worden. Oefen om te beginnen zonder riem, en introduceer die dan als je hond je betrouwbaar volgt.

Misschien moet je om te beginnen wat lekkers of een speeltje vasthouden om je hond aan je zijde te krijgen. Je zult dit na verloop van tijd minder moeten doen, maar vergeet niet altijd te belonen als hij dicht bij je blijft.

Vervolgens voeg je beweging toe

Naagelang je oefent, beloon je je hond telkens wanneer hij aan je zijde blijft. Als hij de smaak te pakken begint te krijgen, verhoog je langzaam de tijd en afstand tussen de beloningen.

Af en toe van richting veranderen leert je hond je goed in de gaten te houden. Bouw geleidelijk meer afleiding in, maar vergeet niet altijd in het tempo van je hond te gaan. Als hij het moeilijk heeft, ga dan een stap terug en doe het langzamer.

In het begin zul je waarschijnlijk veel traktaties moeten gebruiken, maar naarmate je hond beter wordt kun je minderen – uiteindelijk geef je nog maar af en toe een traktatie of wat aandacht.

Stop met wandelen als de riem begint aan te spannen

Leer je hond dat naast je lopen met een losse riem betekent dat hij vooruit mag – en trekken betekent dat dat niet mag. Zodra de riem begint aan te spannen, stop je met lopen. Sta stil, hou je stil en ga pas weer vooruit als de riem slap is. Geef geen ruk aan de riem – blijf gewoon staan en wacht kalm en rustig.

Als je hond zich niet naar je omdraait, probeer dan een paar stappen in de tegenovergestelde richting te lopen om zijn aandacht terug te krijgen.

Consequentie is de sleutel

Wees consequent met je training telkens als je met je hond op stap gaat. Dit kan tijd kosten, maar zal uiteindelijk de moeite waard zijn.

Je moet verwachten dat wandelingen langer duren terwijl je hond aan het leren is. Maar als je volhoudt, krijg je als beloning plezierige wandelingen met een kalme, blije hond die niet meer trekt.

Maar wat doe je dan als je toch niet 100% consequent kunt zijn? Bijvoorbeeld als je wat later bent maar toch met je hondje op stap moet, kan het de zaken vergemakkelijken om twee verschillende tuigjes te hebben.

Je kunt het ene tuigje gebruiken als je geen tijd hebt voor training, om je hond ’toestemming te geven om te trekken’ terwijl hij het om heeft. En gebruik een ander tuigje, of bevestig de riem aan de halsband van je hond, voor trainingssessies en voor dagelijkse wandelingen als ze eenmaal niet meer trekken.

Je hond leert zo het verschil tussen de twee en dat hij aan het ene mag trekken maar niet aan het andere. Maar let op, het duurt waarschijnlijk langer voor je hond met deze methode leert op te houden met trekken.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required