Labradoodle opvoeden

Labradoodles en Goldendoodles kunnen perfecte metgezellen zijn voor een levendig, liefdevol gezin – zelfs als gezinsleden aan allergieën lijden. De Labradoodle is een prachtige kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel, en de Goldendoodle is een schattige mix tussen een Golden Retriever en een Poedel. Karakteristieken en eigenschappen kunnen aanzienlijk variëren omdat deze pups een hybride ras zijn, maar ze zijn meestal ongelooflijk mensgericht, ontspannen en speels

Ongeacht hun vriendelijke temperament, zal je nieuwe huisgenoot training nodig hebben. Doodles zijn geweldige huisdieren, vooral als hun baasjes het belang van training vanaf jonge leeftijd volledig begrijpen. Het type volwassen hond dat je uiteindelijk krijgt, hangt een klein beetje af van hun persoonlijkheid en heel veel van hoe jij voor ze zorgt. Wil jij je Labradoodle opvoeden tot de perfecte huisgenoot? In dit artikel delen we al onze tips en tricks!

Doe je onderzoek

Het is van vitaal belang dat je inzicht vergaart wanneer je je hondje wil opvoeden, omdat honden heel anders leren dan mensen. Top dat je hier bent dus!

Weet allereerst dit: een puppy doet wat hij kan om te krijgen wat hij op dat moment het liefst wil.  Er zijn tal van online bronnen die jou methoden kunnen aanleren om het meeste uit je training te halen. Een eBook dat we jou hiervoor zeker kunnen aanraden is het boek ‘Labradoodle geheimen’, dat je helpt om je Labradoodle met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het kan ook nuttig zijn om een professionele puppytrainer te raadplegen of wat tijd door te brengen op een hondenschool om een voorsprong te krijgen en tips van deskundigen op te pikken. Je pup is een blanco blad – met jouw begeleiding kan hij de eigenschappen ontwikkelen en het gedrag aanleren dat je het meest waardeert.

Wees voorbereid

Er zijn verschillende manieren waarop je je huis en schema moet voorbereiden op je nieuwe hond. Labradoodles en Goldendoodle puppies zijn nieuwsgierig en ze vinden het heerlijk om hun nieuwe huis te verkennen als ze het zich eigen maken. Daarom moet je ervoor zorgen dat alles wat potentieel gevaarlijk is, volledig uit de weg is. De achtertuin moet volledig worden afgesloten, zodat ze niet weg kunnen rennen en kattenkwaad kunnen uithalen!

Het is ook van cruciaal belang dat je genoeg tijd heeft om je Labradoodle op te voeden. Wanneer je het in de beginfase goed aanpakt, leg je een goede basis voor de rest van hun leven.  Zorg ervoor dat je er voor de puppy bent wanneer hij jou het meest nodig heeft, dan pluk je de maximale vruchten van je training. Honden, vooral jonge puppy’s, worden angstig als ze alleen gelaten worden. Als je zoveel mogelijk tijd met ze doorbrengt, leg je de basis voor een gelukkige, zelfverzekerde en goed opgevoede hond.

Het labradoodle handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

labradoodle pup opvoeden

Vorm een band en win het vertrouwen van je Labradoodle

Het is van belang om allereerst een sterke band te ontwikkelen met je nieuwe vriend om ervoor te zorgen dat hij je vertrouwt. Zodra je Labradoodle je vertrouwt, ben je beter in staat om hem rustig te houden en zal hij eerder naar je luisteren, omdat hij jou ziet als een autoriteitsfiguur. Probeer je eigen energie zo rustig mogelijk te houden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om opgewonden te raken door hun schattigheid en hun enthousiasme te spiegelen, maakt dit het moeilijker voor hen om naar je te luisteren en hun eigen gedrag te reguleren.

Begin onmiddellijk met gehoorzaamheidstraining voor je Labradoodle puppy

Het trainen van een Goldendoodle of Labradoodle is niet iets wat je moet uitstellen. Leer je harige vriend wat hij kan verwachten vanaf het moment dat hij in huis komt, zodat hij niet in de war raakt.  Misschien wil je het een tijdje rustig aan doen, maar je behaalt meer resultaat door vanaf het begin grenzen te stellen met basiscommando’s.

Gebruik positieve bekrachtiging

Intimidatie of angst tactieken zijn nooit de beste manier om een liefdevolle en veilige band op te bouwen tussen jou en je hondje. Hoewel positieve bekrachtiging misschien meer geduld vergt, is het uiteindelijk meer belonend en plezieriger voor jou en je doodle. Om het meeste uit deze methode te halen beloon je je hondje voor goed gedrag en negeer slecht gedrag. Traktaties, verbale lof en clickertraining belonen hem voor een goed uitgevoerde taak. Dit helpt hen ook om positieve associaties te maken met jou en de trainingstijd.

Basis Goldendoodle/Labradoodle Training Tips

Voordat je je puppy leuke dingen leert doen, zoals handen schudden en high fives geven, moet je ervoor zorgen dat hij de basis begrijpt. Dit zal de basis vormen voor een lonende relatie tussen jullie twee, waarin je blij bent met de manier waarop hij zich gedraagt en hij trots is om jou te behagen. Iedereen heeft zijn eigen prioriteitenlijst en die van jezelf hangt af van factoren zoals het feit of je kinderen of andere huisdieren hebt. Hier is een gids met de belangrijkste trainingsactiviteiten om met je Labradoodle te oefenen vanaf de dag dat hij of zij thuiskomt

Zindelijkheidstraining

Dit kan een ontmoedigende taak lijken, maar er is geen reden om bang te zijn. Potjestraining is een rechttoe-rechtaan proces waaraan je nieuwe puppy zich zal aanpassen. Een consequente routine is de sleutel om ze zo efficiënt en effectief mogelijk zindelijk te maken. Laat ze elke dag op hetzelfde tijdstip buiten en neem ze mee naar dezelfde plek. Doe dit bij voorkeur wanneer ze ’s ochtends wakker worden, voordat ze gaan slapen, na het eten of drinken, en na elke keer dat je het huis uit bent geweest. In het begin kan het moeilijk voor ze zijn om de hele nacht door te komen, dus probeer voor deze fase voorzieningen te treffen.

Kies een woord dat ze associëren met zindelijkheidstraining en herhaal dat woord steeds wanneer je ze naar het toilet brengt. Telkens als ze buiten hun behoefte doen, geef je ze veel knuffels en complimentjes, trakteer je ze en speel je een van hun favoriete spelletjes. Er zullen tegenslagen zijn – het kost tijd om het goed te doen! Straf of berisp ze niet als ze een foutje maken, want dat kan ze angstig maken en net meer problemen veroorzaken rond op het potje gaan. Als ze op de verkeerde plaats hun behoefte doen, neem ze dan mee naar hun toiletplek en geef ze de kans om zich te ontlasten. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om ze te prijzen als ze het goed doen

Het labradoodle handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Bench training

Niet iedereen kiest ervoor om zijn puppy in een bench te trainen, maar het kan nuttig zijn in het beginstadium van de training. De bench geeft ze een veilige plek waarin ze zich kunnen terugtrekken wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat de tijd die ze in de bench doorbrengen een positieve ervaring is, en laat ze er nooit langer in dan hun leeftijd in maanden plus één uur. Bijvoorbeeld, een puppy van drie maanden mag niet langer dan vier uur in zijn bench blijven.

Socialisatie

Honden zijn sociale dieren, en Goldendoodles en Labradoodles in het bijzonder zijn het gelukkigst als ze tijd doorbrengen met mensen te plezieren en te spelen. Het opbouwen van zelfvertrouwen vergt echter inspanning en begeleiding van hun baasje. Als je wilt dat ze opgroeien tot een evenwichtige persoonlijkheid, moet je ze blootstellen aan andere honden, mensen en verschillende situaties. Neem ze zo veel mogelijk mee naar buiten om ze te laten wennen aan allerlei geluiden, bezienswaardigheden en geluiden.

Neem ze mee naar een plaatselijk hondenpark om ze te laten wennen aan het omgaan met andere honden. Organiseer speelafspraakjes met vrienden die kalme, goed opgevoede honden hebben waar ze gezonde, constructieve ervaringen mee kunnen opdoen.

Manieren

Je schattige kleine pup kan een heleboel slechte gewoonten ontwikkelen, maar deze gedragingen kunnen in de kiem worden gesmoord. Het is ontzettend belangrijk dat je dit doet als ze nog jong zijn, want hoe ouder ze worden, hoe moeilijker het zal zijn om ze te veranderen. Als ze bijvoorbeeld tandjes krijgen, zullen ze eerder geneigd zijn om je (zakt) te bijten. Ook al doet het geen pijn, je moet het gedrag ontmoedigen zodat ze er als volwassenen niet mee doorgaan.

Temperament en omgang met kleine kinderen

Er zijn verschillende stappen te ondernemen om je Labradoodle te laten wennen aan een gezin met kinderen. Zowel pup als kind moeten duidelijke grenzen hebben, zodat ze elkaar kunnen vertrouwen en lief voor elkaar kunnen zijn.

 • Zorg voor een toevluchtsoord voor de hond dat verboden is voor kinderen.
 • Laat kinderen oefenen met een speeltje voordat ze de pup oppakken of knuffelen.
 • Leer kinderen om stiller te praten als ze in de buurt van de hond zijn.
 • Daag het kind uit om de pup te negeren – de kans is dan groter dat hij het kind benadert.
 • Zorg ervoor dat het kind gaat zitten als het met de hond speelt; dit helpt voorkomen dat de pup overprikkeld raakt.
 • Laat het kind de Labradoodle een speciale traktatie geven die het van niemand anders krijgt, zodat de hond een positieve associatie heeft.
 • Leer het kind om kleine taken uit te voeren om te helpen bij de verzorging van de hond, zoals het vullen van de voerbak of helpen met de vachtverzorging.

Routine

Het is van vitaal belang dat je je pup in een vaste routine brengt. Als hij weet wat hij op welk tijdstip van de dag kan verwachten, raakt hij beter gewend en voelt hij zich gerustgesteld. Maak ze altijd op dezelfde tijd wakker, geef ze rond dezelfde tijd eten, laat ze rond dezelfde tijd uit en doe de trainingsoefeningen op een vast tijdstip.

Geduld is alles!

Het beste advies voor het trainen van je nieuwe vriend is om geduld te hebben. Stel jezelf niet teleur – begrijp dat er tegenslagen zullen zijn en dat het leren van de pup tijd zal kosten. Besteed veel tijd aan de band en het spelen met je hondje, zodat je van het trainen iets leuks kunt maken waar jullie allebei van genieten.

Als je meer wilt weten over de trainingsmogelijkheden voor Labradoodles, bekijk dan zeker het ‘Labradoodle geheimen’ ebook.

Het labradoodle handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Het complete Labradoodle handboek

 • Heb je net een Labradoodle gekocht en heb je geen idee hoe je op een VERANTWOORDE manier voor je hond moet zorgen?
 • Wil jij de werkelijke reden ontdekken wat PROBLEEMGEDRAG zoals: opspringen, blaffen en trekken aan de lijn in stand houdt?
 • Heb je een koppige Labradoodle die continu aan de lijn trekt en heb je geen idee hoe je dit voor eens en altijd kunt oplossen?
 • Ben je van plan een Labradoodle te gaan kopen en wil je de de juiste stappen ontdekken die je moet nemen? (Neem je deze niet dan kan je er SPIJT van krijgen dat je ooit een Labradoodle hebt gekocht)
 • Ben je geïnteresseerd in een positieve trainingsmethode waarin je stap voor stap leert om op een verantwoorde wijze voor je Labradoodle te zorgen, zodat hij voor vele jaren een gezond en gelukkig leven heeft?
 • Wil je de nummer 1 reden ontdekken waarom Labradoodles probleemgedrag vertonen en hoe jij dit gedrag snel en makkelijk kunt oplossen?
 • Wil je misschien je Labradoodle beter opvoeden omdat hij binnen plast, op alles kauwt of misschien wel verlatingsangst heeft?

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required