puppy zindelijk maken

Je puppy zindelijk maken in 7 dagen

Je pup zindelijk maken in 7 dagen? Dit stappenplan helpt je op weg!

Leg de basis voor de zindelijkheidstraining al vroeg

Een nieuwe pup kan veel vreugde in je huishouden brengen. Het meest kritieke deel van het integreren van je nieuwe pup in je huis is zindelijkheidstraining. Dit zeven-dagen plan helpt je op weg met het zindelijk maken van je puppy. Bedenk, als je begint, dat het volledig zindelijk maken van je puppy vier tot zes maanden van consequentheid en geduld kan vergen. In zeven korte dagen kan je echter de basis leggen en enkele belangrijke resultaten zien.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining

Het ideale moment om met zindelijk maken te beginnen is wanneer je puppy tussen de 12 en 16 weken oud is. Tegen die leeftijd zal je hond voldoende controle over zijn blaas en stoelgang hebben om het “op te houden” als dat nodig is.

Als je hond ouder is dan 16 weken en al wat ongunstige plasgewoonten ontwikkeld heeft, is het nog heel goed mogelijk hem met deze methode te trainen. Het kan een paar dagen (of weken) langer duren voor je resultaten ziet, afhankelijk van de hond.

 Het zeven dagen schema voor zindelijkheidstraining

Trainingsdag

Doel

Dag 1

 

Stel een consequent voedingsschema op

Dag 2

Stel een consequent “plas- en poeppauze” schema op.

 

Dag 3

Laat je hond eraan wennen zich telkens op dezelfde plaats te ontlasten.

 

Dag 4

Zorg dat je de signalen kent wanneer je hond op het punt staat te gaan, en neem hem mee naar buiten als dat gepast is.

 

Dag 5

Binnen in huis zouden nu minder ongelukjes moeten gebeuren. Als er toch een gebeurt, begeleid je de hond naar buiten naar de plasplek.

 

Dag 6

Controleer de toestand van je hond.

 

Dag 7

Versterk zwakke punten.

 

 Dit schema moet als een algemene leidraad gebruikt worden. Elke hond en eigenaar is anders, dus pas het schema aan aan wat voor jouw situatie geschikt is.

puppy zindelijk maken in 7 dagenDag 1

Op dag één moet je een regelmatig voedingsschema opstellen waaraan je je zult kunnen houden. Een consequent eetschema, met geen eten tussen de maaltijden, is de sleutel tot het instellen van een consequente plasroutine.

Bedenk dat jonge puppy’s drie tot vier kleine maaltijden per dag moeten krijgen om de spijsvertering te bevorderen en hun energieniveau op peil te houden. Beperk het water niet; geef zoveel water als je pup verlangt.

Dag 2

Maak op dag 2 een consequent schema om je pup mee naar buiten te nemen om zijn behoefte te doen. Je moet hem altijd ’s morgens als eerste naar buiten brengen, evenals ’s avonds vlak voor je naar bed gaat.

Als je pup nog maar een paar maanden oud is, moet hij overdag ook ongeveer om het uur naar buiten, ook na zijn maaltijden en, idealiter, als hij wakker wordt na een dutje. Het is ook een goed idee om je pup mee naar buiten te nemen nadat hij gespeeld heeft of nadat hij klaar is met kauwen op een speeltje of bot. Bedenk dat puppy’s de neiging hebben meer te poepen dan volwassen honden – tot wel vijf keer per dag is normaal.

Maak het naar buiten gaan om te poepen leuk en belonend voor je hond om hem dit goede gedrag bij te brengen. Nadat hij zijn behoefte heeft gedaan, geef je hem een traktatie en/of geef je hem mondelinge complimenten. Je kan hem ook belonen met een wandeling door de buurt.

Dag 3

Gebruik dag drie als een dag om echt duidelijk te maken waar hij zijn behoefte moet doen – dit is de sleutel. Als een hond leert dat één plek de “plasplek” is, zal hij automatisch willen plassen als hij naar die plek wordt gebracht.

Onthou waar je hond zijn behoefte heeft gedaan, en neem hem elke keer mee naar dezelfde plek als je hem naar buiten brengt om zijn behoefte te doen.

Dag 4

Werk op dag vier aan het herkennen van de signalen die je hond geeft wanneer hij op het punt staat zijn behoefte te doen. Besteed speciale aandacht aan je hond wanneer je een gedragsverandering ziet, vooral wanneer hij opstaat van liggen en in een ander deel van het huis gaat lopen.

Door op de signalen van je hond te letten, kan je hem naar buiten brengen voordat er ongelukken gebeuren, en kan je onnodige uitstapjes naar buiten vermijden als hij zijn behoefte niet hoeft te doen. Enkele signalen dat je puppy naar buiten moet zijn: janken, blaffen, rondjes lopen, snuffelen, of – als hij niet opgesloten is – zelfs aan de deur krabben. 

Dag 5

Op dag vijf zou je hond minder ongelukjes in huis moeten hebben (met jouw hulp die hem naar buiten leidt als je de signalen ziet dat hij naar buiten moet). Er zullen echter nog steeds af en toe ongelukjes gebeuren, vooral als hij minder dan een jaar oud is.

Benader ongelukjes op de juiste manier. Wanneer dit gebeurt, moet je je pup niet straffen. In plaats daarvan kan je, wanneer je hem betrapt op z’n behoefte doen in huis, luid klappen om hem te laten weten dat hij iets ongepasts heeft gedaan. Neem hem dan onmiddellijk mee naar buiten door zijn naam te roepen of hem zachtjes aan zijn halsband te leiden. Als hij klaar is met zijn behoefte, geef hem dan complimentjes en/of een kleine traktatie om het gedrag te versterken.

Maak de ongelukjes van je hond niet schoon met een ammoniak houdend schoonmaakmiddel, want de geur kan hem teruglokken naar de plek en hem ertoe aanzetten daar weer te gaan poepen. Gebruik in plaats daarvan een enzymatische reiniger om geurtjes tot een minimum te beperken.

Dag 6

Dag zes is een dag waarop je controleert hoe ver je staat en ervoor zorgt dat je consequent blijft. Je  puppy zou op dit punt aanzienlijke vooruitgang moeten boeken in zijn zindelijkheidstraining.

Als je puppy de zindelijkheidstraining maar niet onder de knie lijkt te krijgen en voortdurend ongelukjes in huis heeft, kan je overwegen met hem naar een dierenarts te gaan om medische aandoeningen uit te sluiten. Het is mogelijk dat hij een lichamelijk probleem heeft dat zijn vermogen om “op te houden” belemmert, in welk geval je hem zo snel mogelijk hulp voor de aandoening zal willen geven.

Dag 7

Je hebt het gehaald! Na een volle week consequent zindelijk zijn, zou je puppy buiten zijn behoefte moeten doen en signalen moeten geven wanneer hij z’n behoefte moet doen. Hou je pup aan een regelmatig voedingsschema en ga regelmatig naar buiten naar dezelfde plek om zijn training te versterken en de kans op een terugval te verkleinen.

Als je hond moeite heeft met een bepaald aspect van de zindelijkheidstraining, concentreer je dan op dat aspect en bekrachtig het goede gedrag als hij het goed doet.

Verleng de tijd tussen de toiletpauzes

Nu je een routine hebt opgebouwd rond de toiletpauzes, kun je beginnen met het verlengen van de tijd tussen de toiletbezoekjes van je puppy. Een goede vuistregel om te bepalen hoe vaak je hond naar buiten moet, is dat een puppy het ongeveer even lang kan volhouden als hij maanden oud is, plus één. Dat betekent, bijvoorbeeld, dat als je hond drie maanden oud is, hij het vier uur zou moeten kunnen uithouden. Vergeet echter niet dat hij nog steeds een plas pauze nodig heeft kort na zijn maaltijden en ook ’s morgens vroeg.

Je puppy zindelijk maken met een bench

Afhankelijk van je schema en het temperament van je hond, kan je overwegen een bench te gebruiken om je te helpen bij de zindelijkheidstraining van je pup. Als je jezelf prettig voelt bij het gebruik van een bench, kan je je hond beter in de gaten houden, zodat je makkelijker zijn signalen kan herkennen wanneer hij zijn behoefte moet doen. Een bench kan je pup ook leren dat hij moet “wachten” tot je de bench opent en hem naar buiten brengt.

Als je een bench gebruikt, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is, zodat je pup er comfortabel in kan staan, ronddraaien en liggen. Hij moet echter niet zo groot zijn dat je pup een hoek van de bench kan gebruiken als toilet. Als je hond in de bench begint te poepen, moet je stoppen met deze methode. Je puppy kan deze slechte gewoonte in een vorig huis hebben opgepikt, of hij kan te jong zijn om met een bench om te gaan.

Zoals eerder gezegd moet je je puppy regelmatig naar buiten brengen voor toiletpauzes, maar als je een bench langer dan twee uur achter elkaar moet gebruiken, zorg er dan voor dat je hond consequent toegang heeft tot vers water. Je hond kan uiteindelijk in de bench blijven en het een hele werkdag “volhouden”, maar jij of iemand anders moet overdag in de buurt zijn om hem de eerste acht maanden tot een jaar regelmatig een pauze uit de bench te geven.

Zindelijkheidstraining met puppy training pads

In een ideale wereld zou je puppy leren dat buiten het huis de enige aanvaardbare plaats is om z’n behoefte te doen. Maar als je schema of levensstijl je niet toestaat je jonge hond meerdere keren per dag naar buiten te brengen, zijn puppy training pads een andere optie.

puppy training pads

 

Puppy training pads geven je hond de mogelijkheid om zich te ontlasten op een goedgekeurde plek binnen het huis. Je hond trainen om een puppy pad te gebruiken is vergelijkbaar met hem trainen om buiten naar toilet te gaan. Als je hond signaleert dat hij moet plassen of op een andere plaats begint te plassen, leid hem dan onmiddellijk naar het puppy pad. Als hij eenmaal met succes het puppy pad gebruikt heeft, zorg er dan voor dat je het gedrag met lof en/of traktaties versterkt.

Als je hond eenmaal volgroeid is en het langere tijd kan “ophouden”, kan je hem er opnieuw toe aanzetten buiten te gaan in plaats van het puppy-pad te gebruiken.

Laatste advies

Bedenk vooral dat elke hond anders is. Sommige honden kunnen er langer over doen om goede gewoonten op te pikken dan andere. Je pup kan al na een paar dagen perfecte manieren hebben, of hij kan er een paar maanden over doen om de boel echt onder de knie te krijgen, vooral als hij slechte gewoonten oppikte voor hij bij je gezin kwam. Onthoud dat geduld en doorzettingsvermogen de sleutel zijn bij zindelijkheidstraining van je puppy en dat je inspanningen op de lange duur de moeite waard zullen zijn.

Dit artikel is nauwkeurig en waarheidsgetrouw naar het beste weten van de auteur. Het is niet bedoeld ter vervanging van diagnose, prognose, behandeling, recept, of formeel en geïndividualiseerd advies van een diergeneeskundige. Dieren die tekenen en symptomen van benauwdheid vertonen moeten onmiddellijk door een dierenarts gezien worden.

Succes! Wil je graag jouw ervaring delen? Doe dat dan hieronder in de comments, we zijn hier heel benieuwd naar!

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required