hond alleen

Je hond alleen laten? Volg deze 3 stappen

Hoe graag je ook je hond overal mee naartoe zou willen nemen, soms is dat gewoon niet mogelijk en moet je je hond alleen laten voor korte of langere tijd.

Eerst en vooral; voel je niet schuldig. Veel baasjes hebben er vroeg of laat mee te maken dat hun hond niet mee naar buiten kan wanneer zij bijvoorbeeld naar het werk moeten of op restaurant gaan (want ja; het is ok om ook af en toe quality time te hebben zonder je trouwe viervoeter!).

Laten we eens kijken naar de beste manieren om je harige vriend alleen thuis te laten zonder je zorgen te hoeven maken over stuk gebeten schoenen, vlekken op je tapijt, of gejank dat waarschijnlijk je buren zal ergeren.

Hier zijn 3 Stappen om te leren hoe je een hond alleen thuis kunt laten

1. Waar mag je hond rondhangen?

De eerste stap is bepalen waar je hond zal mogen ‘rondhangen’. Je hebt namelijk 3 mogelijkheden;

 • Binnen / vrij rondlopend
 • Binnen / in de bench
 • Buiten / vrij rondlopend

Bepalende factoren zijn onder andere:

 • Hoe lang je weg zal zijn
 • Hoe goed je hond zich kan ophouden
 • De weersomstandigheden
 • Ruimte (zowel binnen als buiten)
 • Of je hond al dan niet destructief is (wanneer hij zich bijvoorbeeld gaat vervelen)

Er zijn voor- en nadelen aan alle drie de plaatsen.

Je hond  vrij in huis houden tijdens je afwezigheid – of zelfs opgesloten in een of twee kamers – betekent dat hij beschermd is tegen het weer en niet zomaar zal kunnen ontsnappen. Aan de andere kant is een goede zindelijkheidstraining nodig, zodat je niet thuiskomt voor met urine doordrenkt tapijt en hoopjes poep. Dit is uiteraard ook alleen een mogelijkheid wanneer je hond niet destructief is – of hij in een ruimte kan blijven waar hij niets kapot kan maken.

Benches kunnen voor een hond zowel een straf (opsluiting) als een troost zijn. Benchtraining is daarom erg belangrijk bij het opvoeden van je puppy. Wanneer je je hond in de bench wilt houden wanneer hij alleen thuis gelaten wordt moet je op z’n minst een comfortabel bed voorzien en toegang tot water. Je hond zal een groot deel van z’n tijd slapend doorbrengen, dus dit  is meestal beter voor minder actieve honden, of je moet het dubbel en dik goedmaken wanneer je terugkomt. Een bench beschermt je huis ook tegen beschadiging en ongelukjes. Ook hier zal je hond wel wat blaastraining voor kunnen gebruiken zodat hij zich gedurende je afwezigheid kan ophouden.

Je hond alleen thuis laten in de achtertuin betekent dat hij vrij kan rondlopen, ongestraft z’n behoefte kan doen en veel frisse lucht kan  krijgen. De keerzijde is kans op guur weer (een goed hondenhuis helpt), extra blootstelling aan vlooien en teken en de mogelijkheid dat hij ontsnapt. Ook hier zijn natuurlijk verschillende factoren van belang; hoe goed is je tuin afgemaakt, is de tuin veilig voor je hond, blijft je hond rustig wanneer bijvoorbeeld de kinderen van de buren in de tuin spelen, …

Je zal zelf moeten oordelen welke situatie voor jouw hond het beste werkt.

2. Train je hond om alleen te zijn

Wanneer je bepaalt hebt waar je hond mag ‘rondhangen’ tijdens je afwezigheid, is het tijd om hem  te laten wennen aan het doorbrengen van quality time…alleen.

Ja, er komt meestal wat training bij kijken, zodat je je hond comfortabel alleen thuis kunt laten. In feite moet hij zich er net zo gemakkelijk bij voelen als jij. De zachtaardigste manier om hem hierin te laten wennen is z’n alleen-tijd geleidelijk uit te breiden.

Laat je hond elke dag langere perioden alleen – op de plaats waar hij ook tijdens je afwezigheid zal blijven. Misschien ben je in een ander deel van het huis, misschien ben je buiten terwijl hij binnen is, of omgekeerd, of misschien ga je gewoon helemaal weg. Geef een traktatie voor je weggaat, en haast je niet, ik herhaal niet, naar hem toe wanneer hij begint te janken of te blaffen. Dat kan het gedrag namelijk versterken. Noteer eventuele plasgewoonten, zodat je kunt nagaan hoe lang je hond alleen kan zijn zonder naar buiten te gaan. Beloon je hond opnieuw wanneer hij flink voor een langere tijd alleen is gebleven.

Het is verstandig je hond een vertrouwde en comfortabele slaapplaats te geven en eventueel wat ballen of andere kauwspeeltjes die hij lekker vindt wanneer je hem alleen thuis laat. Zorg ervoor dat deze getest en veilig zijn en dat hij ze niet kan verscheuren en onderdelen inslikken. Laat ook vers water achter. Als hij gewend is muziek aan te hebben wanneer je thuis bent, kun je de radio aan laten wanneer je weg bent om hierin consistent te blijven.

3. Zorg voor regelmatige activiteit voor je hond

Honden zijn erg sociale dieren en houden er bijgevolg echt niet van alleen te zijn. Ze zijn ook niet uit zichzelf gemotiveerd om aan lichaamsbeweging te doen. (Klinkt als sommige mensen die ik ken!) Dit betekent dat je tijd moet besteden aan lichamelijke activiteit en sociale interactie met je huisdier wanneer je thuis bent.

Honden hebben de neiging het meest actief te zijn bij zonsopgang en zonsondergang, dus idealiter zorg je voor wat lichaamsbeweging voordat je ’s morgens vertrekt en wanneer je ’s avonds terugkomt. De lichaamsbeweging kan een wandeling in de buurt zijn, herhaaldelijk met een bal gooien in het park of in de achtertuin, of een uitje naar een hondenpark waar hij fijn kan rennen.

Bovendien moet je wat quality time met ‘m doorbrengen – praat met hem, aai of borstel z’n vacht en toon gewoon belangstelling. Je zal er rijkelijk voor beloond worden, en een blije hond is een brave hond!

Tips om je hond alleen te laten zonder schuldgevoel

 • Als je merkt dat je hond het 6 uur lang prima doet, maar 8 uur gewoonweg te lang is om controle over z’n blaas te houden, overweeg dan een honden uitlater halverwege de dag te laten komen om hem op die lange dagen 20-30 minuten uit te laten. Het is een kleine prijs voor een gelukkige hond, en zeker goedkoper dan hondendagopvang.
 • Als je je hond moet voeren voor je weggaat, overweeg dan om hem eten te geven in bijvoorbeeld een kong of een ander voedsel-afgevend speeltje. Je kunt brokjes mengen met natvoer of een beetje pindakaas. Zo blijft de hond een tijdje bezig en heeft dan de lege Kong om later op de dag op te kauwen en mee te spelen.
 • Als je vindt dat een bench te opsluitend is, maar je wilt je hond niet de vrije loop van het huis geven, kun je investeren in een hondenhok. Hondenhokken kunnen met een ren of kennel gecombineerd worden om een soort speelplaats te creëren, of op zichzelf gebruikt worden met een eenvoudig dierenbed erin.
 • Een ander alternatief voor het binnen/buiten dilemma is de garage. Als je merkt dat je hond langere tijd geen controle over blaas of darmen kan houden, is dit een gelukkige middenweg. Ze zijn beschermd tegen de elementen en ongelukjes zullen geen tapijt ruïneren of het huis doen stinken.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required