hond blaffen afleren

Je hond blaffen afleren: 6 diervriendelijke methodes

Je hond blaffen afleren? Hier is een lijst van zes diervriendelijke technieken die je kunnen helpen. Hoewel je met elk van deze methodes succes kan hebben, moet je niet van de ene op de andere dag wonderbaarlijke resultaten verwachten. Hoe langer je hond het blafgedrag al vertoont, hoe langer het zal duren voor hij zijn gedrag verandert.

Neem alle technieken even door. Indien je weet wat de oorzaak is voor het blaffen zal je hond zal je sneller de geschikte techniek vinden.

Hou altijd deze tips in gedachten tijdens het trainen van je hond:

  • Schreeuw niet naar je hond om stil te zijn – voor je hond klinkt dat alleen maar alsof je zelf mee blaft.
  • Houd je trainingssessies positief en opgewekt.
  • Wees consequent. Iedereen in je gezin moet de trainingsmethoden toepassen telkens als je hond ongepast blaft. Wanneer je je hond de ene keer wel en de andere keer weer niet laat wegkomen met ongewenst blaffen dan zorg je alleen voor extra verwarring.

Verwijder de motivatie

Je hond ervaart een soort beloning als hij blaft. Anders zou hij het niet doen. Verwijder zijn motivatie om te blaffen. Geef je hond niet de gelegenheid het blafgedrag voort te zetten.

Sommige rassen hebben ook een hogere neiging tot blaffen. Neem bijvoorbeeld de Border Collie. Door hun hoeder instinct zijn zij erg beschermend naar hun territorium en gezin toe. Het zijn uitstekende waakhonden maar vertonen door dat instinct ook vaak ongewenst blafgedrag.

Voorbeeld: Je hond blaft naar voorbijgangers of dieren

  • Als je hond blaft naar mensen of dieren die langs het raam van de woonkamer voorbijkomen, neem die stimulans dan weg door de gordijnen te sluiten of je hond in een andere kamer te zetten.
  • Als je hond in de tuin blaft naar voorbijgangers, breng hem dan binnen. Laat je hond nooit de hele dag en nacht zonder toezicht buiten.
  • Blaft je hond in de tuin bijvoorbeeld naar de kippen van de buren, bekijk dan of je het zicht naar de kippen kan wegnemen.

hond blaft

Negeer het blaffen

Als je denkt dat je hond blaft om je aandacht te krijgen, negeer hem dan tot hij ermee ophoudt. Praat niet tegen hem, raak hem niet aan, kijk hem zelfs niet aan; je aandacht beloont hem alleen maar omdat hij luidruchtig is. Als hij eindelijk stil is, al is het maar om even te bekomen, beloon je hem met een traktatie.
Zoals ik al zei; om je hond met deze methode het blaffen af te leren, moet je geduld hebben. Als je hond een uur lang blaft en je eindelijk zo gefrustreerd raakt dat je tegen hem schreeuwt dat hij stil moet zijn, zal hij de volgende keer waarschijnlijk anderhalf uur lang blaffen. Hij leert dan dat als ze maar lang genoeg blaffen, jij hem aandacht zal geven.

Voorbeeld: Je hond blaft wanneer je hem opsluit in de bench

Als je je hond in zijn bench of in een afgesloten ruimte zet, draai je hem je rug toe en negeer je hem. Zodra hij ophoudt met blaffen, draai je je om, prijs je hem en geef je een traktatie.

Naarmate hij doorkrijgt dat stil zijn een traktatie oplevert, verleng je de tijd dat hij stil moet blijven voor hij beloond wordt.

Denk eraan klein te beginnen door hem te belonen als hij maar een paar seconden stil is, en dan op te werken tot langere perioden van stil zijn.
Houd het leuk door de hoeveelheid tijd te variëren. Beloon je hond soms na vijf seconden, dan na 12 seconden, dan na drie seconden, dan na 20 seconden, enzovoort.

Desensibiliseer je hond voor de prikkel

Een andere methode om blaffen af te leren is je hond geleidelijk te laten wennen aan datgene waardoor hij blaft. Begin met de stimulus (hetgeen hem doet blaffen) op een afstand te houden. Het moet ver genoeg weg zijn zodat je hond niet blaft wanneer hij het ziet. Geef nu een lekkere traktatie. Verplaats de stimulus iets dichterbij (dit kan zo weinig zijn als een paar centimeter of een paar meter om te beginnen) en geef opnieuw traktaties. Als de stimulus uit het zicht verdwijnt, stop je met het geven van traktaties. Je wilt dat je hond leert dat het verschijnen van de stimulus tot goede dingen (traktaties) leidt!

Voorbeeld: Je hond blaft naar andere honden

Laat een vriend met een hond uit het zicht of ver genoeg weg gaan staan zodat je hond niet naar de andere hond zal blaffen.
Als je vriend en zijn hond in het zicht komen, begin je je hond traktaties te voeren. Stop met het voeren van traktaties zodra je vriend en hun hond uit het zicht verdwijnen. Herhaal dit proces meerdere keren.

Denk eraan niet te snel te proberen vooruitgang te boeken, want het kan dagen of weken duren voor je hond aandacht kan schenken aan jou en de traktaties zonder naar de andere hond te blaffen.

Vraag je hond om een onverenigbaar gedrag

Als je hond begint te blaffen, vraag hem dan iets te doen dat niet combineerbaar is met blaffen. Leer je hond op blafprikkels te reageren met iets dat hem remt te blaffen, zoals op zijn bed gaan liggen.

Voorbeeld: Je hond blaft telkens er iemand aan de deur is

Gooi een traktatie in de mand van je hond en zeg hem naar bed te gaan.
Als hij eraan gewend is naar bed te gaan om een traktatie te verdienen, verhoog je de inzet door de deur te openen terwijl hij op bed ligt. Als hij opstaat, sluit je onmiddellijk de deur.
Herhaal dit tot hij in bed blijvt liggen terwijl de deur opengaat.
Verhoog dan de moeilijkheidsgraad door iemand de deurbel te laten luiden terwijl je hond in bed ligt. Beloon hem als hij op z’n plaats blijft liggen.

Hou je hond moe

Zorg ervoor dat je hond elke dag voldoende lichamelijke en geestelijke beweging krijgt. Een vermoeide hond is een goede hond en een die minder snel zal blaffen uit verveling of frustratie. Afhankelijk van het ras, leeftijd en gezondheid, kan je hond meerdere lange wandelingen nodig hebben, evenals een goed spelletje achter de bal aan en spelen met wat interactief speelgoed.

Wat als je hond blaffen afleren niet lukt met bovenstaande tips?

Bovenstaande tips helpen in veel gevallen om ongewenst blaffen te stoppen. Ik benadruk nogmaals; de aanhouder wint. Onthoud dat belonen de sleutel is en dat kwaad worden een averechts effect zal hebben. Zijn de bovenstaande tips toch geen succes, overweeg dan om een erkende professionele hondentrainer om hulp te vragen.

Ga jij met een van deze tips aan de slag om je hond het blaffen af te leren? Laat het even weten in de comments!

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required