hond met jeuk

Help, mijn hond heeft jeuk!? Mogelijke oorzaken en oplossingen

Heeft je hond vaak jeuk? Zie je ‘m krabben, likken en rollen over je tapijt, tot je zelf jeuk krijgt, alleen al van ernaar te kijken? In deze post geef ik jou de voornaamste oorzaken van jeuk bij je hond, en mogelijke behandelingen ertegen.

Allereerst; er zijn heel wat redenen waarom je hond jeuk kan hebben. Elke hond heeft weleens jeuk. Als reactie daarop zal hij zichzelf likken, krabben of bijten. Maar zie je dit gedrag abnormaal veel, meerdere keren per dag, voor langere tijd of zelfs ’s nachts, dan kan er meer aan de hand zijn. Het beste is om de oorzaak van die jeuk liefst zo snel mogelijk te vinden. Want hoewel af en toe krabben normaal kan zijn voor honden, kan veelvuldig krabben duiden op een medische aandoening die na verloop van tijd erger kan worden.

Mogelijke oorzaken van jeukende huid bij de hond

Jeuk is geen ziekte op zich, maar een symptoom. Het wordt veroorzaakt door de huid die reageert op een in- of uitwendige aandoening of een allergische reactie. Vaan gaat dit gepaard met rode vlekken, schilfers en korstjes op de huid.

Volgens een uitgebreid onderzoek van gegevens van meer dan 1,1 miljoen huisdieren, was allergische dermatitis voor het tiende jaar op rij de belangrijkste reden waarom honden naar de dierenarts werden gebracht. Met atopische of allergische dermatitis worden huidproblemen bedoeld die ontstaan door allergische reacties op stoffen in de omgeving. Wanneer een hond met atopie – wat overigens vaak genetisch bepaald is – in contact komt met een allergeen gaat z’n lichaam hierop reageren. Dat uit zich in het vrijkomen van histamine, en het is net deze stof die zorgt voor de symptomen als ernstige jeuk en roodheid. 

Er zijn een aantal mogelijke boosdoeners van jeuk bij je hond. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Vlooien. Vlooienbeten kunnen zorgen voor extreem jeukende plekken op je hond. Ze kunnen overal op het lichaam gevonden worden, maar komen het meest voor bij de achterpoten, staartbasis en achterkant. Dat je geen vlooien op je hond ziet betekent niet dat ze er niet zijn – bedenk dat een beet van één enkele vlo een allergische jeuk bij je hond kan veroorzaken.
  • Omgeving. Je hond kan allergisch zijn voor stoffen in z’n omgeving zoals pollen, schimmelsporen of huisstofmijt. Omgevingsallergenen kunnen in bepaalde seizoenen, of zelfs het hele jaar door, allergische jeuk veroorzaken. Honden met omgevingsallergieën zullen vaak tekenen van allergische jeuk vertonen rond hun gezicht, buik en poten. Als je hond buiten jeuk krijgt, kan een hondenbed al helpen door je hond van de grond te houden.
  • Voedsel. De jeuk van je hond kan veroorzaakt worden door een voedselallergie. Sommige honden zijn allergisch voor veel voorkomende ingrediënten van hondenvoer, zoals rundvlees, kip en zuivelproducten. Voedselallergieën bij honden kunnen leiden tot tekenen van allergische jeuk rond de poten, het gezicht, de oksels en de buik.
  • Stafylokokken. Wanneer het immuunsysteem van je hond is aangetast, of de huid erg geïrriteerd is kunnen bacteriën woekeren, wat kan leiden tot een stafylokokkeninfectie. Dit uit zich in huiduitslag, puistjes, een rode huid en schilfers of korstjes.
  • Mijten. Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodexmijt regelmatig voor. Deze mijt komt van nature voor in de huid van je hond, maar kan voor problemen zorgen wanneer de weerstand van je hond nog niet optimaal is. Ook bij oude of zieke dieren kan deze mijt daardoor zorgen voor huidaandoeningen.

Hoe de jeukende huid van je hond te behandelen

Er zijn verschillende middeltjes beschikbaar om de jeuk van je hond te behandelen. De volgende behandelingsopties zijn algemeen verkrijgbaar en kunnen enige verlichting van allergische jeuk bieden, maar zijn misschien niet de beste optie voor je hond. Aarzel daarom bij aanhoudende problemen niet om je dierenarts te raadplegen.
 
  • Shampoos en oliën. Behandelingen als kokosolie en jeukstillende shampoos geven slechts tijdelijke verlichting. Tekenen van allergische jeuk kunnen terugkomen omdat de onderliggende oorzaak niet is aangepakt. Heeft je hond last van huidparasieten, dan bestaan daar ook sprays voor die wel de onderliggende oorzaak, de parasieten, aanpakken.
  • Antihistaminica. Ik gaf eerder in dit artikel al aan dat de jeuk bij honden vaak ontstaat door het vrijkomen van de stof histamine. Hoewel studies hebben aangetoond dat antihistaminica allergieën bij mensen goed kunnen verlichten, helpen antihistaminica minder goed bij het verlichten van allergische jeuk bij veel honden, volgens een studie uit 2016 over de effecten van cetirizine bij honden met atopische dermatitis. In feite is aangetoond dat antihistaminica weinig tot geen effect kunnen hebben bij het verlichten van de allergische jeuk bij veel honden, volgens de richtlijnen van het International Committee on Allergic Diseases of Animals (ICADA).
  • Corticosteroïden. Door een dierenarts voorgeschreven corticosteroïden kunnen effectief zijn voor het verminderen van allergische jeuk bij honden, maar ze kunnen bijwerkingen veroorzaken bij je harige vriend. Honden op voorgeschreven corticosteroïden ervaren vaak meer plassen, dorst en gewichtstoename. Ze kunnen ook gedragsveranderingen ervaren, zoals verhoogde agressie, zoals blijkt uit een vroegere studie over hondengedrag bij het gebruik van corticosteroïden.
 Jeuk kan je hond erg ongemakkelijk maken. Het kan ook leiden tot secundaire gezondheidsproblemen als de behandeling wordt uitgesteld. Als een hond een gebied overmatig likt of krabt, kan dat de huid beschadigen en leiden tot huidinfecties en wondjes. Deze kunnen veranderingen veroorzaken zoals haaruitval, lichaamsgeur en ontstekingen. Ernstige huidinfecties en wonden kunnen zelfs pijnlijk zijn voor je hond. Aarzel daarom niet om professionele hulp in te roepen om een gepaste behandeling te starten.
 
Heeft jouw hond last (gehad) van jeuk? Deel dan zeker jouw ervaring hier onder, zo help je wellicht andere baasjes met je bevindingen!l

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required