hond graaft

Help, mijn hond graaft. Hoe leer ik dit af?

Hondenbaasjes klagen vaak dat hun hond graaft in de tuin. Dit veelvoorkomende gedragsprobleem van honden kan zeer frustrerend zijn en is bijna altijd een teken van een hond die zich verveelt of te weinig gestimuleerd wordt.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om je hond te laten stoppen met graven, of er in ieder geval een minder destructieve gewoonte van te maken. Je zal moeten vechten tegen het instinct van de hond om te graven en dingen te begraven, maar er zijn zeker manieren om je hond te laten stoppen met graven. Ik deel ze in dit artikel.

Waarom graven honden?

De meeste honden houden ervan om buiten te zijn, maar als baasje is het niet mogelijk om de hele dag, elke dag, buiten in de tuin door te brengen met je hond. Wanneer ze aan hun lot zijn overgelaten, vinden honden vaak een manier om zichzelf te vermaken. Voor veel honden betekent dit dat ze overal in de tuin gaten graven, vooral als ze gefokt zijn om prooien uit holen te graven.

Soms vinden honden het plezierig om wortels op te graven, vooral wanneer die terugveren en met hen lijken te “spelen”; andere keren zijn ze gewoon op zoek naar een bezigheid. Andere redenen zijn:

  • Verveling of angst: Graven is vaak erg leuk voor een hond en biedt mentale en fysieke stimulatie. Het is dan een natuurlijke uitlaatklep voor het verlichten van verveling of angst, zoals verlatingsangst
  • Begraven van bezittingen: Veel honden voelen zich gedwongen om hun speelgoed of kluiven te begraven. Als je je hond toestaat om speelgoed of kluiven mee naar buiten te nemen, kan hij gaten graven in een poging om ze te verbergen
  • Poging om te ontsnappen: Sommige honden graven in de buurt van hekken of tuinmuren in een poging om uit de tuin te komen. Hoewel ze waarschijnlijk weinig reden hebben om echt te willen ontsnappen, kunnen ze het proberen als ze iets zien, zoals een ander dier, aan de andere kant van de omheining.
  • Poging om af te koelen: Sommige honden graven vooral als het warm weer wordt om zichzelf een koele plek te bieden om zich terug te trekken

Hoe je hond te laten stoppen met graven

De beste manier om dit probleem op te lossen is om je hond alleen buiten te laten wanneer je toezicht kunt houden. Maar gelukkig zijn er nog meer manieren om je hond te laten stoppen met graven:

Verveling en stress verlichten

Omdat honden zeer sociale dieren zijn, hebben ze speeltijd en beweging nodig om verveling en stressopbouw te voorkomen. Plan elke dag minstens een uur om met je hond te spelen en te trainen.

Met energieke honden zoals border collies en terriers moet je zelfs nog meer tijd doorbrengen. Er zijn een aantal activiteiten die je met je hond kunt doen, waardoor hij kan socialiseren en lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt; bijvoorbeeld:

  • Neem je hond mee voor een wandeling
  • Speel een spelletje apporteren of touwtrekken
  • Doe meerdere trainingssessies per dag
  • Doe mee aan hondensporten
  • Neem je hond mee naar een hondenpark. Interactie met andere honden is soms de beste remedie voor een verveelde pup.

Al deze activiteiten zullen je hond idealiter helpen om zich minder verveeld en angstig te voelen waardoor hij minder in de tuin gaat graven.

Laat geen speelgoed buiten

Begraaft je hond vaak z’n bezittingen? De beste manier om daarmee om te gaan is door te voorkomen dat je hond het speelgoed dat hij graag begraaft mee naar buiten neemt. Laat speelgoed alleen buiten als je het gebruikt om met je hond te spelen. Dingen als frisbees of ballen zijn prima als je aan het apporteren bent.

Je kan je hond ook toestaan om buiten met andere soorten speelgoed te spelen zolang je maar toezicht houdt. Een hond mag wel geen speeltjes hebben die hij al eerder heeft begraven, anders is de kans groot dat ze weer verdwijnen.

Voorkom ontsnappen

Een ontsnappingspoging is een van de gemakkelijkste vormen van graven om te voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is een barrière in de weg te plaatsen. Kippengaas (met de scherpe delen weg van je tuin!) of grote stenen langs de onderkant van de omheining moeten je hond ervan weerhouden om daar te graven. De volgende stap is om je huisdier een andere bezigheid te geven.

Zorg voor een plek om te graven

Sommige honden willen gewoon heel erg graag graven en dan is het moeilijk af te leren. Bepaalde rassen, zoals terriërs en teckels, hebben van nature de neiging om te graven omdat ze gefokt zijn om tunnels te graven.

Het kan moeilijk zijn om ze van deze instinctieve drang af te brengen. Je kan ze in dat gevale beter een geschikte plek geven om te graven, zoals een zandbak of een plek in de tuin die speciaal is gereserveerd om te graven.

Om je hond slechts één plek te laten gebruiken om te graven, moet je hem buiten in de gaten houden. Als de hond ergens anders graaft dan op de aangewezen plek, zeg hem dan “nee” en wijs hem de weg naar de juiste plek. Geef de hond veel complimenten voor het graven op deze plek om te benadrukken dat het is toegestaan.

Houd de temperatuur in de gaten

Als je hond graaft wanneer het warm is, zorg dan voor een schaduwrijke plek in de tuin tijdens de warmere maanden, en laat hem nooit lang buiten wanneer de temperaturen hoog zijn.

Graaft je hond in de tuin? Dan is de kans groot dat je dat met bovenstaande tips kan verhelpen. Heb je zelf nog een tip? Deel ‘m dan gerust hieronder in de comments!

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required