hond eet niet

Help, mijn hond eet niet!? Mogelijke oorzaken en oplossingen

Of je nu al jaren honden als huisdier hebt of net je eerste puppy hebt geadopteerd, het kan heel beangstigend zijn als je hond niet wil eten. Er zijn verschillende redenen voor verlies van eetlust bij honden. Het is belangrijk om de oorzaak vast te stellen om daar juist mee om te gaan.

Het eerste wat je in gedachten moet houden is hoe je de eetlust van je hond beoordeelt. Als je je zorgen maakt omdat je hond niet zoveel eet als de richtlijnen aangeven op het voer dat je koopt, bedenk dan dat dit slechts gemiddelden zijn. Veel perfect gezonde honden eten slechts 60% tot 70% van de hoeveelheid die op de verpakking staat.

Omdat verlies van eetlust bij honden kan wijzen op ziekte, is het belangrijk om professionele hulp in te roepen als je veranderingen in de eetgewoonten van je hond opmerkt. Eet je hond gewoonlijk goed, maar weigert hij nu z’n eten, dan is het best om snel te reageren. Ook al kunnen de meeste honden een paar dagen zonder eten zonder noemenswaardige slechte gevolgen, het is het beste om het probleem zo vroeg mogelijk aan te pakken.

Redenen waarom je hond niet wil eten

Net als bij mensen zijn er verschillende redenen waarom honden kunnen weigeren te eten. De meest voorkomende zijn:

 • Gebitsaandoening. Je hond wil misschien niet eten omdat iets in zijn mond pijn veroorzaakt. Controleer of laat controleren op een gebroken of losse tand of tandvleesontsteking.
 • Recente vaccinatie. Gelukkig zijn er vaccinaties beschikbaar voor veel ernstige en besmettelijke hondenziekten. Hoewel deze injecties in de afgelopen 100 jaar het leven van miljoenen huisdieren hebben gered, hebben ze soms nadelige gevolgen. De meeste daarvan zijn gering en van korte duur, waaronder een tijdelijk verlies van eetlust.
 • Reizen en een onbekende omgeving. Als de eetlust van je hond prima was totdat je met hem op reis ging of naar een nieuwe locatie verhuisde, kan het zijn dat je hond niet eet vanwege het reizen of de onbekende omgeving. Sommige dieren kunnen bewegingsziekte krijgen, en anderen worden nerveus of ongemakkelijk op nieuwe plaatsen.
 • Kieskeurigheid of gedragsproblemen. Sommige honden zijn gewoon kieskeurig, of hun weigering om te eten kan veroorzaakt worden door het voeren in situaties waarin ze zich niet op hun gemak voelen. Bijvoorbeeld wanneer zij in de buurt zijn van een agressieve hond of uit een bak op een ongemakkelijke hoogte moeten eten.
  Neem echter nooit zomaar aan dat je hond kieskeurig is zonder eerst andere mogelijkheden te onderzoeken, want wanneer je hond niet wil eten kan dat ook wijzen op een ziekte.
 • Ziekte. Ik wilde deze optie als laatste vermelden, opdat je eerst bovenstaande redenen zou controleren en niet meteen in paniek zou slaan. Maar helaas is een verminderde eetlust bij honden vaak ook een teken van ziekte, vooral als je hond tegelijkertijd andere symptomen vertoont. Hoewel een verlies van eetlust bij honden niet noodzakelijkerwijs wijst op een ernstige ziekte, is het belangrijk snel een dierenarts in te schakelen omdat het een teken kan zijn van een ziekte, waaronder kanker, verschillende infecties, pijn, leverproblemen en zelfs nierfalen. 

Wat te doen als je hond niet wil eten

hondenvoedingHoe je je hond kan helpen om te eten hangt af van wat jij en je dierenarts vaststellen als de oorzaak van het probleem.

Als het gebrek aan eetlust van je hond wordt veroorzaakt door een ziekte, kan de dierenarts aangepast dieet aanbevelen om aan de voedingsbehoeften van je huisdier te voldoen terwijl de onderliggende ziekte wordt aangepakt. Soms zijn deze diëten niet bijzonder smakelijk, vooral als je hond gewend is aan gewone traktaties of restjes van tafel. Als je hond al ziek is, verhonger je huisdier dan nooit in een poging hem te dwingen het voorgeschreven dieet te eten. Praat in plaats daarvan met je dierenarts over alternatieven. In ernstigere gevallen kan je dierenarts eetlustopwekkende medicijnen voorschrijven, aanraden een vloeibaar dieet te spuiten, of een voedingssonde inbrengen.

Als de verminderde eetlust van je hond niet te wijten is aan een medische aandoening, maar eerder een gedragsprobleem, veroorzaakt door kieskeurigheid of een ongemak bij het eten, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huisdier aan te moedigen om te eten. Denk aan:

 • Bezuinigen op traktaties.
 • Je huisdier regelmatig voeren, meestal minstens twee keer per dag.
 • Van etenstijd een leuk moment maken voor je huisdier, bijvoorbeeld door te spelen met een speeltje dat voedsel afgeeft of je hond te belonen met voedsel voor het doen van een kunstje.
 • Je hond meenemen voor een wandeling voor etenstijd.
 • De voedselsituatie van je hond veranderen. Als je je hond normaal gesproken samen met andere dieren voert, probeer hem dan alleen te voeren. Of probeer verschillende kommen of borden op verschillende hoogtes te gebruiken om te zien waar je hond de voorkeur aan geeft. (Je zou zelfs een paar stukjes voer op de grond naast de voerbak kunnen leggen).
 • Een ander soort voer proberen, zoals blikvoer als je je hond normaal gesproken droogvoer geeft.
 • Een beetje warm water toevoegen aan de brokken van je hond om ze aantrekkelijker te maken. 
Ik hoop alvast dat deze tips je verder helpen bij het eetprobleem van jouw hond. Eet jouw hond niet en wil je graag jouw ervaring delen? Doe dat dan zeker onderin deze pagina. Succes!

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required