hond eet gras

Help, mijn hond eet gras?

Dus, je hond eet gras? Dan ben je ongetwijfeld in de war en zit je met vragen. Misschien maak je je zelfs zorgen. Heeft hij honger? Is hij verveeld? Ziek? Zal het eten van gras hem kwaad doen?

Wees gerust; je bent niet het enige hondenbaasje die zich zorgen maakt wanneer z’n hond gras eet en braakt. 

Pica is de technische term voor de stoornis die gekenmerkt wordt door het eten van dingen die geen voedsel zijn. Soms wijst pica erop dat je hond een of ander voedingstekort heeft, hoewel het vaak gewoon een teken van verveling is, vooral als het beoefend wordt door puppy’s en jongere honden.

Honden die gras eten is eigenlijk heel gewoon (het is ook waargenomen bij wilde honden, en kan volkomen natuurlijk zijn) en deze vorm van pica veroorzaakt meestal niet al te veel problemen. In feite beschouwen de meeste dierenartsen het als een normaal hondengedrag. Een kleinschalig onderzoek onder 49 hondeneigenaren wiens honden regelmatig toegang hadden tot gras en andere planten vond dat 79% van de honden wel eens planten gegeten had. Een ander onderzoek over plantenetende honden vond dat gras de meest gegeten plant was.

Waarom eet mijn hond gras?

Er zijn verschillende redenen waarom je hond aan je gazon zou kunnen grazen.

Sommigen denken dat honden gras eten als ze zich niet lekker voelen, als een manier om zichzelf te laten overgeven, en zich dan beter te voelen. Anderen betwisten dit idee, op grond van het feit dat niet bewezen is dat honden slim genoeg zijn om te besluiten een maagklacht te behandelen door gras te eten.

Er zijn aanwijzingen dat de meeste honden die gras eten niet onwel zijn van tevoren, of dat lijkt tenminste niet zo. In feite lijkt minder dan 10% van de honden ziek te zijn voor ze gras eten, volgens hun baasjes. En gras eten leidt meestal niet tot overgeven — minder dan 25% van de honden die gras eten braakt regelmatig na het grazen.

Andere gesuggereerde redenen waarom je hond gras zou kunnen eten zijn verbetering van de spijsvertering, behandeling van darmwormen, of het vervullen van een of andere onvervulde voedingsbehoefte, waaronder de behoefte aan vezels. Eén gepubliceerde studie doet verslag van een dwergpoedel die gras at en daarna zeven jaar lang elke dag braakte. Drie dagen nadat de hond op een vezelrijk dieet gezet was, meldde de eigenaar dat de hond helemaal ophield met gras eten. En natuurlijk is er ook de mogelijkheid dat je hond gewoon graag heeft hoe gras smaakt of aanvoelt.

Moet ik voorkomen dat mijn hond gras eet? Zo ja, hoe?

Als je vermoedt dat je hond gras eet omdat hij zich verveelt, kan het nuttig zijn om er zeker van te zijn dat hij voldoende beweging krijgt. Betrek hem bij wat leuke activiteiten. Probeer een frisbee te gooien of een ander interactief spel te spelen, of koop een stevig kauwspeeltje om hem bezig te houden.

Voor het geval dat het pica gedrag van je hond veroorzaakt wordt door een voedingstekort, kan overschakelen op beter hondenvoer, vooral een vezelrijke soort, het probleem helpen verlichten.

Hoewel de meeste deskundigen het erover eens zijn dat gras eten op zich niet schadelijk is, hou je best wel in gedachten dat bepaalde onkruidverdelgers en pesticiden die op gazons gebruikt worden behoorlijk giftig kunnen zijn, vooral als ze ingeslikt worden. Bovendien zijn een aantal gewone huis- en tuinplanten giftig, wat tot problemen kan leiden als je hond er samen met het gazon aan knabbelt. Om er zeker van te zijn dat de planten in en rond de omgeving waar je hond gras eet niet gevaarlijk zijn, kijk op de website van het antigifcentrum, die een lijst bijhoudt van giftige en niet-giftige planten.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required