Golden retreiver opvoeden

Golden retreiver opvoeden

Kan je je een grote, goudkleurige hond voorstellen die door je achtertuin rent en ravot, op je bank slaapt, met je kinderen speelt en met je gezin meedoet met wat ze ook aan het doen zijn? Als dat zo is, ben je misschien de perfecte kandidaat om een Golden Retriever als huisdier te nemen. Golden Retrievers zijn even vriendelijk als ze mooi zijn. Als je overweegt een pup of een oudere hond te nemen, zijn hier de dingen die je moet weten om je Golden Retriever op te voeden.

Je voorbereiden op de komst van je Golden Retreiver

Je Golden retreiver opvoeden start natuurlijk met een veilige thuis. Hier zijn de 6 belangrijkste zaken die je nu al kan voorzien.
 1. Zorg dat je huis veilig is voor een hond. Het is belangrijk je huis puppy-proof te maken voor je je nieuwe hond thuisbrengt. Dit geldt trouwens ook als hij geen puppy is; zelfs oudere honden kunnen het lastig vinden in een nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat je snoeren weghaalt waar hij op zou kunnen kauwen, glazen voorwerpen van lage tafels haalt waar hij ze af zou kunnen stoten of op proberen te kauwen, en voorwerpen opbergt waarvan je niet wilt dat je hond ze meeneemt. Ja, dit geldt ook voor je schoenen!
 2. Geef je Golden Retriever een plek om te slapen. Je stelt je misschien voor dat je hond bij jou op bed slaapt, en dat is prima, maar het is het beste om hem ook een plek te bieden weg van anderen. Veel mensen kiezen ervoor een bench voor hun hond te kopen. Die zal groot genoeg moeten zijn zodat hij er gemakkelijk in kan staan en zich omdraaien. Je kunt ook kiezen om een hondenbed aan te schaffen, wat een goede plek voor je hond zal zijn om naartoe te gaan als hij niet gestoord wil worden.
 3. Koop voer- en waterbakjes. Je zult voedsel- en waterbakjes moeten kiezen die niet gemakkelijk omgestoten worden. Omdat een Golden waarschijnlijk etensbakjes zal oprapen en ze ronddragen als ze leeg zijn, kies je best een materiaal waar hij niet gemakkelijk doorheen zal kunnen kauwen. Koop ook geen keramische schaal die hij zou kunnen laten vallen en breken.
 4. Bedenk hoe je hem in je tuin zult houden. Zelfs als je van plan bent je hond te trainen om bij je in de tuin te blijven, zul je tijdens het trainingsproces toch een manier nodig hebben om hem in bedwang te houden. Ook kan elke hond besluiten achter een konijn of een ander wild dier aan te gaan dat door je tuin loopt. Laat je Golden Retriever niet voor langere tijd zonder toezicht buiten.
 5. Koop een riem en halsband of tuigje. Je zult je nieuwe harige vriend moeten leren hoe hij netjes aan een lijn moet lopen. Koop er een die voor de training zes meter lang is. Je moet ook een halsband kiezen. Wurgkragen moeten over het algemeen vermeden worden. Je kunt ook een tuigje kiezen, dat minder druk uitoefent op de nek van de Golden en in sommige gevallen zelfs trekken kan voorkomen.
 6. Koop een hondenborstel en andere verzorgingsbenodigdheden. Met een halflange vacht zal je Golden Retriever regelmatig geborsteld moeten worden, en je moet ook zijn nagels bijgeknipt houden. Overweeg dus de aanschaf van een hondennagelknipper, hondenshampoo en andere verzorgingsbenodigdheden. Als je hem regelmatig naar een trimsalon brengt, heb je behalve de borstel niets nodig.

Het Golden retreiver handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Voeding voor je Golden Retreiver

Golden retreiver closeupVoeding is een belangrijk onderdeel bij de opvoeding van elke hond. Hier zijn 5 tips voor de voeding van je Golden Retreiver.
 1. Kies een droog hondenvoer van hoge kwaliteit. Je kunt je dierenarts, de fokker of het opvangcentrum om een aanbeveling vragen. Merk op dat als je op een ander soort voer wilt overschakelen, je dat geleidelijk over een periode van een paar weken moet doen om maagklachten te voorkomen. Voor een puppy koop je een puppyvoer voor grote rassen; voor een volwassene kun je een voer voor volwassenen kiezen. Oudere honden kunnen baat hebben bij voer dat gemaakt is voor senior honden.
 2. Kijk op de verpakking om te bepalen hoeveel je je hond moet voeren. Zoek de leeftijd en het gewicht van je hond op de grafiek op de zak en deel die hoeveelheid voer door het aantal keren dat je je hond per dag wilt voeren. Puppy’s jonger dan 6 maanden moeten meestal driemaal per dag eten en oudere puppy’s en volwassenen tweemaal per dag.
 3. Meng desgewenst extra’s door het voer van je hond. Je kunt hondenvoer uit blik, fijngehakte gekookte kipfilet, zoutarme kwark, pompoen uit blik, of gewone yoghurt door haar voer mengen. Gebruik maar een klein beetje van de extra’s; het is alleen maar om smaak toe te voegen. Als je hiermee begint, zal je hond waarschijnlijk geen gewoon voer meer willen eten, dus neem deze beslissing in de wetenschap dat je het later zult moeten aanhouden.
 4. Geef je hond af en toe traktaties. Het is leuk om je Golden Retreiver traktaties te voeren; laat ze alleen geen groot deel van haar dieet worden! Elke dag een paar hondenkoekjes of wat hondenbrokken zal haar gretig maken om naar je toe te komen als je roept. Ook kan je honden “koekjes” in kleinere stukjes breken om te gebruiken bij de training.
 5. Zorg ervoor dat ze steeds vers water heeft. Ze zal waarschijnlijk regelmatig hondenbrokjes en hondenhaar in haar waterbakje laten vallen, dus was het aan het eind van elke dag uit en vul bij als dat nodig is, zodat het altijd vol zit met vers, schoon water.

Hoe omgaan met je Golden Retriever

golden retreiver socializeEen Golden Retreiver opvoeden kan – net als bij andere hondenrassen- een uitdaging zijn, zeker voor mensen voor wie het hun eerste hond is. Hier zijn enkele basis tips om goed om te gaan met je Golden Retreiver.
 1. Aai je Golden Retriever stevig en vermijd zijn gezicht. Honden houden er meestal niet van dat hun gezicht aangeraakt wordt, en als je je nieuwe hond leert kennen, wil hij misschien niet dat je zijn kop aait. Leg je gezicht niet in het gezicht van welke hond dan ook, ook niet dat van je eigen Golden Retreiver. Als hij zijn lippen begint af te likken of geeuwt, is dat een teken dat je te dichtbij bent, dus neem afstand.
 2. Klop zachtjes op zijn zij. Een andere manier om je hond te aaien is door hem op zijn zij te kloppen. Gebruik stevige maar zachte klopjes. Dit vertelt je hond dat je klaar bent om te spelen, dus doe dit alleen als je bereid bent hem wat energie te laten verbruiken.
 3. Gebruik hondenspeeltjes om je Golden Retriever bezig te houden. Hij zal waarschijnlijk dol zijn op een spelletje apporteren of touwtrekken. Gooi een bal of een speeltje en laat hem het vangen of er achteraan rennen en apporteren. Je kunt ook een groot touw of een ander speeltje dat niet gemakkelijk scheurt gebruiken voor een spelletje touwtrekken. Een tip is om zelf degene te zijn die beslist wanneer deze spelletjes afgelopen zijn. Leer je Golden het commando, “alles gedaan”, te respecteren, zodat hij niet het idee krijgt dat hij de baas is over wanneer jullie spelen.
 4. Leer je Golden eenvoudige commando’s. Alle honden moeten weten hoe ze moeten zitten, blijven, liggen, en komen. Deze commando’s zullen hem veilig houden in veel verschillende situaties. Bovendien moet hij weten hoe hij aan de lijn moet lopen. 
 5. Leer kinderen hoe ze met je Golden moeten omgaan. Hoewel dit ras over het algemeen heel goed is met kinderen, kan elke hond bijten als hij mishandeld wordt. Vooral jonge kinderen weten niet intuïtief hoe ze zich rond een hond moeten gedragen. Laat kinderen niet proberen op je hond te gaan zitten of aan zijn oren, vacht, of staart te trekken. Laat ze zien hoe ze hem lief kunnen aaien en dat ze niets mogen doen dat hem pijn kan doen.

Het Golden retreiver handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Hoe je Golden Retriever wassen

Een vraag die veel baasjes zich stellen is; hoe en wanneer moet ik mijn hondje wassen? Hygiëne is uiteraard belangrijk, maar er zijn enkele zaken die je zeker moet weten.
 1. Doe je Golden Retriever alleen in bad als ze het nodig heeft. Dat wil zeggen, als ze in een modderplas is terechtgekomen of nogal “naar hond” ruikt. Golden Retreivers hoeven niet elke maand in bad; ze te vaak wassen kan huidproblemen veroorzaken. Hun bovenvacht is waterdicht en hun ondervacht moet over het algemeen droog blijven, dus was je hond niet als ze niet vuil is.
 2. Verzamel je benodigdheden. Je Golden Retriever houdt misschien van een bad of misschien ook niet. Hoe dan ook, je moet alles wat je nodig hebt op één plaats hebben, zodat je geen natte of ingezeepte hond onbeheerd achter hoeft te laten. Je zult hondenshampoo, een borstel en handdoeken in de badkamer willen hebben of op de buitenplaats die je zult gebruiken om haar te wassen.
 3. Gebruik lauw water. Als het koud is buiten, zul je je Golden in bad of onder de douche moeten wassen. Is het echter warm, dan kun je de tuinslang gebruiken.
 4. Smeer je hond in met hondenshampoo. Gebruik geen shampoo voor mensen. Schuim alles in behalve haar kop en gezicht.
 5. Spoel haar heel goed af. Haar bovenvacht is waterdicht, dus je zult haar vacht echt moeten bewerken om zeker te zijn dat je de ondervacht goed uitspoelt. Zeepresten achterlaten op haar vacht of huid kan jeuk en irritaties veroorzaken, dus neem je tijd en haal alle shampoo eraf.
 6. Droog haar af met handdoeken. Het is belangrijk dat de ondervacht goed droogt, dus droog zo veel als je kunt met handdoeken. Als ze het verdraagt, kun je haar op een lage (koele) stand föhnen. Zo niet, hou haar dan op een warme, droge plaats tot ze helemaal droog is.
 7. Borstel haar vacht. Voorkom klitten door haar te borstelen als ze nog een beetje vochtig is.

Hoe je weet of je Golden Retriever gelukkig en gezond is

Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind om je Golden Retreiver op te voeden tot een gelukkige en gezonde hond. Honden kunnen echter ook ziek worden of lichamelijke klachten krijgen. Hier zijn enkele tips om te controleren of je Golden Retreiver nog gelukkig en gezond is.
 1. Kijk regelmatig naar het lichaam van je Golden Retreiver. Als je haar aait, kijk dan of ze geen bobbels of knobbels heeft. Ook als ze terugdeinst wanneer je een bepaald lichaamsdeel aanraakt, noteer het en bel je dierenarts als dit gedrag aanhoudt.
 2. Kijk in haar oren. De harige oren van je Golden Retreiver kunnen vatbaar zijn voor oorontstekingen. Controleer of haar oren er schoon uitzien en niet slecht ruiken. Als ze veel met haar hoofd schudt, breng haar dan naar de dierenarts, want het kunnen haar oren zijn waar ze last van heeft.
 3. Controleer haar voeten. Controleer of haar voetkussentjes niet gebarsten zijn en of haar nagels niet te lang zijn. Leer hoe je een hondennagelknipper gebruikt om haar nagels op de juiste lengte geknipt te houden. Je kunt ook een trimsalon vragen het voor je te doen.
 4. Let op haar als ze beweegt. Goldens zijn soms vatbaar voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Als je hond stijf is bij het opstaan of mank loopt op een achterpoot, is dit de moeite waard om te laten nakijken.

Je Golden Retriever kan ongeveer 10 jaar oud worden, dus met goede verzorging zou je een decennium lang van je nieuwe huisdier moeten kunnen genieten. Veel plezier!

Het complete Golden Retriever handboek

 • Heb je net een Golden Retriever gekocht en heb je geen idee hoe je op een VERANTWOORDE manier voor je hond moet zorgen?
 • Wil jij de werkelijke reden ontdekken wat probleemgedrag zoals: opspringen, blaffen en trekken aan de lijn in stand houdt?
 • Heb je een koppige Golden Retriever die continu aan de lijn trekt en heb je geen idee hoe je dit voor eens en altijd kunt oplossen?
 • Ben je van plan een Golden Retriever te gaan kopen en wil je de de juiste stappen ontdekken die je moet nemen? (Neem je deze niet dan kan je er SPIJT van krijgen dat je ooit een Golden Retriever hebt gekocht)
 • Ben je geïnteresseerd in een positieve trainingsmethodes waarin je stap voor stap leert om op een verantwoorde wijze voor je Golden Retriever te zorgen, zodat hij voor vele jaren een gezond en gelukkig leven heeft?
 • Wil je de nummer 1 reden ontdekken waarom Golden Retrievers probleemgedrag vertonen en hoe jij dit gedrag snel en makkelijk kunt oplossen?
 • Wil je misschien je Golden Retriever beter opvoeden omdat hij binnen plast, op alles kauwt of misschien wel verlatingsangst heeft?

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required