Duitse herder opvoeden

Duitse herder opvoeden

Veel hondenliefhebbers vinden de Duitse herdershond de ideale hond. Hij is trouw, aanhankelijk, waakzaam, intelligent en heel beschermend ten opzichte van zijn gezin. Veel eigenaars zijn vol lof over hun viervoeter en kunnen zich geen betere hond als huisdier voorstellen. Wil jij je Duitse herder opvoeden tot de perfecte hond? In dit artikel delen we onze tips en tricks met jou!

Doordat Duitse Herders zo’n intelligente honden zijn, zijn ze ook makkelijk te trainen. Ze staan bekend als een van de betere rassen als het gaat om training. 

Waarom zijn Duitse herders makkelijk te trainen?

Duitse Herders hebben een lange geschiedenis van gebruik als herdershonden, waakhonden en, in meer moderne tijden, politiehonden, drugshonden, en zelfs brandweerhonden. Waarom is dit?

Duitse Herders komen oorspronkelijk uit Duitsland, zoals hun naam al aangeeft. Ze ontstonden rond het einde van de 19e eeuw en werden specifiek gebruikt als herdershonden, wakend over het vee. Een baan als herdershond vereist vastberadenheid, een sterke werkethiek, en een hoge mate van alertheid. De honden moesten vee verzamelen op een specifieke manier en moesten waken voor bedreigingen. Dit betekent dat ze werden gefokt met het vermogen om te luisteren, bedreigingen of problemen te zien, en om snel te reageren.

Deze honden hebben ook veel energie. Ze moeten in staat zijn om met hoge snelheid te rennen en de kuddes bij te houden. Ze zijn in staat zich te concentreren op hun taken en hebben een verlangen om uit te blinken.

Duitse Herders hebben aandacht nodig, stimulatie, en een manier om hun energie kwijt te kunnen. Ze zijn goed in het opvolgen van eenvoudige commando’s en hechten zich aan hun eigenaren en willen hen dus behagen en het goed doen. Ze zijn gefokt om beschermend en gehoorzaam te zijn, en dit komt goed tot uiting in hun training.

Het is geen wonder dat zo veel Duitse Herders worden gebruikt bij de politie, brandweer en andere diensten die een hond nodig hebben om hen te helpen. Met hun geschiedenis, zijn deze honden perfect in staat om de strenge training te doorstaan die deze banen eisen. Dat betekent ook voor een gezin dat Duitse Herders vrij gemakkelijk kunnen worden opgeleid om gehoorzaam te zijn en de regels van het huishouden te volgen.

Dus, nu we die achtergrond kennen, wat is de beste manier om een Duitse Herder te trainen? Er zijn een paar manieren om dit aan te pakken.

Het Duitse herder handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten de technieken gebaseerd zijn op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Duitse herder opvoeden

Duitse herder puppy opvoeden

De beste tijd om een Duitse Herder te trainen is als hij nog heel jong is. Wanneer deze honden worden getraind als puppy, is het veel gemakkelijker voor hen om de gewoonten die ze leren mee te nemen naar de volwassenheid. Zo is het ook met mensen; de gewoontes die we als kind aanleren zijn veel moeilijker te doorbreken als we ouder worden. Het is dus het beste om op jongere leeftijd op de juiste voet te beginnen en snel te starten met de opvoeding van je Duitse herder.

Ongeveer acht weken oud is de aanbevolen leeftijd om te beginnen met het trainen van een Duitse Herder pup.

Volg deze stappen om je Duitse Herder puppy op te voeden:

 • Begin met de pootjes, oren, enz. van de puppy voorzichtig aan te pakken. Je wilt dit doen omdat een Duitse Herder zal opgroeien tot een vrij grote hond. Door deze gevoelige plekken op jongere leeftijd te behandelen, voorkom je dat ze uit hun dak gaan als hun nagels geknipt moeten worden, hun oren nagekeken moeten worden, of als er andere dingen gedaan moeten worden. Een grote hond die uit zijn dak gaat kan moeilijk te hanteren zijn, dus hem op jonge leeftijd aan deze dingen laten wennen is beter voor alle betrokkenen.
 • Stel jezelf op als de alfa. Dit hoeft jijzelf niet te zijn, maar degene die de training doet moet de gevestigde alfa zijn. Dit betekent niet dat je tegen je hond moet schreeuwen of dat je hard moet reageren als hij het verpest. Het betekent eigenlijk gewoon kalm en zelfverzekerd blijven, en streng zijn met eisen. Dit zal de pup helpen te weten wie de baas is en naar wie er geluisterd moet worden. Trainen uit angst kan echter negatieve gevolgen hebben voor de hond.
 • Begin met basiscommando’s. Het is het beste om eenvoudig te beginnen met een puppy, zodat ze niet in de war raken. Beginnen met eenvoudige commando’s zoals zit en blijf kan hen helpen te wennen aan training in het algemeen. Raak niet gefrustreerd als ze het niet meteen snappen, sommige honden hebben meer tijd nodig dan anderen.
 • Gebruik traktaties als bekrachtiging en beloning. Pavlov had gelijk toen hij leerde dat herhaling heilzaam kan zijn bij training. Veel mensen kiezen ervoor om hun honden te belonen met traktaties wanneer ze een commando succesvol opvolgen, omdat het de hond versterkt dat hij het juiste heeft gedaan. Door je Duitse Herder pup een traktatie te geven als hij goed zit, stimuleer je hem om het nog eens te doen, omdat hij geleerd heeft dat dat het juiste is, omdat hij een beloning krijgt. Uiteindelijk kun je ze hiervan afhelpen door ze niet elke keer een traktatie te geven als ze de taak hebben volbracht, maar slechts af en toe.
 • Let op voeragressie. Als je je puppy aait terwijl hij uit de etensbak eet en hij gromt of stopt met eten, kan er sprake zijn van zogenaamde voeragressie of ‘baknijd’. Je kan dit op een paar manieren helpen stoppen. Je kan ze uit je hand laten eten, zodat ze leren om in de buurt van mensen te eten. Je kan langzaam voedsel in de kom gieten terwijl ze eten, zodat ze zien dat mensen geen bedreiging vormen voor hun voedsel. Je kan ook het voederinstrument variëren, zodat ze niet zo agressief worden rond de voerbak.
 • Help ze wennen aan een bench. Sommige eigenaren kiezen ervoor om geen bench te gebruiken, maar als je dat wel doet, zijn er manieren om je puppy eraan te laten wennen. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is voor de hond als hij volwassen is. Leg dekens en zijn favoriete speeltjes in de bench zodat hij weet dat het een goede plek is om heen te gaan. Je kan er ook wat lekkers in doen om hem aan te moedigen. Eenmaal binnen, sluit de deur voor ongeveer 10 minuten en laat hem er niet uit, zelfs niet wanneer hij blaft. Beloon hem daarna met een traktatie of iets wat hij leuk vindt. Uiteindelijk zal je de tijd kunnen opbouwen, zodat hij daar langere tijd kan blijven.
 • Zindelijkheidstraining voor je puppy. Nadat je je puppy uit de bench hebt gelaten, en binnen ongeveer 10 minuten na het eten, neem je je Duitse Herder puppy mee naar de plaats waar hij zijn behoefte kan doen. Deze plaats kan per eigenaar verschillen, maar het moet consequent zijn voor de hond. Duitse Herders zijn slim, dus na een tijdje zal hij leren waar hij heen moet.
 • Negeer of ontmoedig slecht gedrag. Sommige puppies vinden het leuk om op mensen te springen, sommige kauwen op meubels, en sommige vinden het leuk om naar mensen te happen. Voor dingen als springen is het goed om dit gedrag te negeren en ze enthousiast te belonen en te begroeten als ze mensen rustig en op de juiste manier begroeten. Het gebruik van een bitterspray op dingen waar ze niet op mogen kauwen kan goed zijn, en ze afleiden met hun favoriete speeltje kan helpen. Als hij jou bijt, maak dan een hoog geluid en wacht tien seconden voordat u het spel hervat, en herhaal indien nodig. Beloon je puppy wanneer hij zich correct gedraagt.
 • Help je puppy socialiseren. Duitse Herders staan erom bekend extreem loyaal te zijn. Dit kan geweldig zijn voor jou en je gezin omdat hij je zal willen beschermen. Maar als er vrienden langskomen, kan het zijn dat hij niet zo vriendelijk tegen hen is, tenzij hij goed gesocialiseerd is. Doe dit door de pup vaak mee uit te nemen en naar plaatsen te gaan waar hij met andere honden en mensen kan samen zijn. Uiteindelijk zal de hond leren minder op zijn hoede te zijn voor vreemden, honden of mensen, en zal hij dus minder heftig reageren wanneer er nieuwe mensen langskomen.

Het Duitse herder handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten de technieken gebaseerd zijn op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Hoe train je een volwassen Duitse Herder?

Een Duitse herder opvoeden doe je best vanaf jonge leeftijd. Maar uiteraar is dat niet altijd mogelijk. Misschien was de hond al wat ouder toen je hem kreeg, of misschien heb je hem  als puppy nooit getraind. Wat de reden ook is, het is nog steeds mogelijk om een volwassen Duitse Herder te trainen, maar het kan een beetje moeilijker zijn. Met doorzettingsvermogen kan het echter wel lukken.

Hier zijn wat tips om je op weg te helpen:

 • Begin met de basis. Het is goed om met de eenvoudige commando’s te beginnen. Als je hond de basiscommando’s zoals zitten en blijven nog niet kent, leer het dan op dezelfde manier als je een puppy zou leren. Houd de sessies korter en vrolijker, en geef ze pauzes om vertrouwen op te bouwen en om mogelijke frustratie te verminderen.
 • Geef snel beloningen. Beloningen kunnen komen in de vorm van traktaties, een favoriet speeltje, of wat extra liefde. Het is echter belangrijk om dit onmiddellijk te doen nadat de hond de taak heeft volbracht. Als je te lang wacht en de hond doet iets tussen de voltooide taak en de beloning, zal hij denken dat de beloning daarvoor is. Ook hier kan je, nadat je hond consequent je commando’s gehoorzaamt, de beloningen afbouwen. Dat kan door wat minder vaak te belonen of door een kleinere beloning te geven.
 • Gebruik een clicker. Dit is geen noodzaak, maar veel hondeneigenaren vinden dit een effectieve manier om hun honden te trainen. Een clicker associeert een geluid met een beloning en een actie, en het is een hulpmiddel dat een hond kan helpen zeer snel commando’s te leren. Dit is nuttig omdat je kan klikken en dan een traktatie kan geven, waardoor je de stress vermindert van het geven van een beloning onmiddellijk nadat de hond het commando heeft uitgevoerd.
 • Doe dezelfde dingen als met een puppy. Dit is logisch omdat training vaak herhaling en beloning is, dus dat verandert niet met de leeftijd. Het zal waarschijnlijk wel meer tijd en geduld kosten met een oudere hond, dus je moet er zeker van zijn dat je bereid bent om er tijd in te steken en het geduld ervoor hebt. Oudere honden kunnen slechte gewoonten hebben aangeleerd, dus kan het even duren om die af te leren. Wees consequent met de training en uiteindelijk zou je Duitse herder moeten leren wat er van hem verwacht wordt.
 • Breng hem naar een hondentrainer of hondenschool. Voel je je overweldigd bij het trainen van een oudere hond dan kan de hulp van een trainer interessant zijn. Zoek er een op in je omgeving en probeer het uit. Bekijk hoe ze je hond trainen en twijfel niet om advies te vragen. Consequent zijn is de sleutel, dus zelfs als je je hond naar een hondenschool of trainer brengt, is het belangrijk dat je dezelfde training blijft volgen wanneer je de hond mee naar huis neemt.

Het Duitse herder handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten de technieken gebaseerd zijn op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Veel gemaakte fouten tijdens het trainen

De meeste mensen die een Duitse Herder trainen hebben goede bedoelingen, maar ze weten niet altijd veel over het trainen van honden, en kunnen daardoor fouten maken. Hier zijn een paar fouten waar je op moet letten, en manieren om ze te vermijden.

Een krachtige of gewelddadige aanpak gebruiken

Sommige mensen denken dat de alfa zijn betekent dat ze agressief moeten zijn, en kunnen schreeuwen of reageren met geweld op hun hond als hij het verknoeit of niet gehoorzaamt aan commando’s. Dit is een slechte manier om Duitse Herders te trainen.

Duitse Herders reageren niet goed op geweld en agressie en zijn dan ook bekend om hun reactie. Dit is vaak uit zelfverdediging en zal uiteindelijk het vertrouwen dat je met je hond hebt vernietigen. In plaats van geweld of agressie, denk eraan om koel, kalm en zelfverzekerd te blijven. Je kan streng zijn zonder angst aan te jagen.

Positieve bekrachtiging en vriendelijkheid zijn het beste bij Duitse Herders. Dit bouwt liefde en vertrouwen op, en zorgt voor een betere ervaring voor alle betrokkenen.

Niet consequent of repeterend zijn

Als je verschillende methodes gebruikt om je Duitse Herder hetzelfde te trainen, zal hij waarschijnlijk in de war raken. Het gebruik van dezelfde commando’s en handelingen is het beste om dat te voorkomen.

Wanneer een hond een commando eenmaal met succes heeft opgevolgd, moet je het daar niet bij laten. Herhaling is van vitaal belang om uw hond echt te helpen begrijpen wat hij geacht wordt te doen. Herhaal trucjes meerdere keren, en tijdens meerdere sessies, zodat hij echt begrijpt wat dingen betekenen en wat je hem vraagt te doen.

Soms willen meerdere leden van een gezin de hond trainen, maar gebruiken ze verschillende methodes en zijn ze niet herhalend. Er zijn twee manieren om dit op te lossen. Je kan een regel maken dat slechts één persoon de hond traint om verwarring te voorkomen. Je kan ook vóór de training met het gezin samenzitten en de methode en tijdschema vaststellen, zodat iedereen op één lijn zit.

Het is nog steeds goed om één persoon de leiding te laten nemen, maar iedereen erbij betrekken kan een goede gezinsactiviteit zijn, zolang iedereen consequent is ende hond niet in verwarring brengt.

Het niet socialiseren van je Duitse Herder

Dit werd al eerder genoemd, maar het is super belangrijk om te onthouden. Soms kan een nieuwe hond spannend zijn, en wil je er thuis tijd mee doorbrengen, maar vergeet je hem mee uit te nemen. Dit kan leiden tot agressie tegenover vreemden en andere honden later in zijn leven. Dat is niet goed als je Duitse Herder volgroeid is, want hij kan veel mensen afschrikken.

Neem je hond zo vroeg en zo vaak mogelijk mee naar buiten en laat hem kennismaken met veel nieuwe mensen. Dit zal je later veel problemen voorkomen wanneer de hond ouder wordt.

Het Duitse herder handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten de technieken gebaseerd zijn op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Dingen om te onthouden

In dit artikel hebben we jou de belangrijkste tips meegegeven voor de opvoeding van je Duitse herders. We willen de belangrijkste dingen om te onthouden nog even voor je op een rij zetten. 

Duitse herders zijn zeer intelligente honden, en dus kunnen ze gemakkelijk te trainen zijn. Het is echter van vitaal belang om te onthouden dat makkelijk niet betekent dat je binnen een paar sessies eruit komt met een perfecte hond. Het betekent gewoon dat je Duitse herder dingen vrij snel oppikt in vergelijking met andere rassen en dat hij bereid is te gehoorzamen.

Het trainen van een Duitse herder vergt tijd, geduld en inspanning. Als je overweegt een Duitse herder aan te schaffen, denk dan aan je levensstijl en of die het werk dat het trainen van een Duitse herder met zich meebrengt aankan. Als je bereid bent om er veel werk in te steken, kan een Duitse herder een geweldige aanwinst zijn voor je huis. Je zal een trouwe, energieke metgezel hebben die veel vreugde in uw leven kan brengen.

Het Duitse herder handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten de technieken gebaseerd zijn op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Duitse herders. Ontdek het handboek hier.

Gerelateerde vragen

 • Is een Duitse Herder een goede gezinshond? Duitse Herders zijn uitstekende gezinshonden als ze goed zijn opgeleid. Dat komt omdat ze loyaal, beschermend en energiek zijn. Ze zijn intelligent, kalm en zorgzaam, en kunnen dus uitstekend passen in vrijwel elke gezinsdynamiek.
 • Hebben Duitse Herders veel beweging nodig? Duitse Herders staan bekend als energiek en intelligent. Dit betekent dat ze hun lichaam en geest veel moeten bewegen. Ongeveer 2 uur lichaamsbeweging per dag is een aanbevolen hoeveelheid, en hem bezig houden met nieuwe activiteiten of trucjes kan heilzaam zijn.

Duitse herder handboek

 • Heb je net een Duitse Herder gekocht en heb je geen idee hoe je op een VERANTWOORDE manier voor je hond moet zorgen?
 • Wil jij de werkelijke reden ontdekken wat probleemgedrag zoals: opspringen, hinderlijk blaffen en trekken aan de lijn in stand houdt?
 • Heb je een Duitse Herder die continu aan de lijn trekt en heb je geen idee hoe je dit voor eens en altijd kunt oplossen?
 • Ben je van plan een Duitse Herder te gaan kopen en wil je de de juiste stappen ontdekken die je moet nemen. Neem je deze niet dan kan je er SPIJT van krijgen dat je ooit een Duitse Herder hebt gekocht.
 • Ben je geïnteresseerd in een positieve methode waarin je stap voor stap leert om op een verantwoorde wijze voor je Duitse Herder te zorgen, zodat je viervoeter voor vele jaren een gezond en gelukkig leven leidt?
 • Wil je de nummer 1 reden ontdekken waarom alle Duitse Herders probleemgedrag vertonen en hoe jij dit gedrag voor snel en makkelijk kunt oplossen?
 • Wil je misschien je Duitse Herder beter opvoeden omdat hij of zij binnen plast, op alles kauwt of misschien wel continu blaft?

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required