Chihuahua opvoeden

Chihuahua opvoeden

De Chihuahua is een van de meest voorkomende hondenrassen in België en Nederland. Helaas nemen veel baasjes nooit de tijd om manieren te ontdekken om een Chihuahua goed te trainen; in de veronderstelling dat deze hondjes – door hun kleine gestalte – voor weinig problemen zorgen.

Toch is een Chihuahua, hoewel klein en schattig, waarschijnlijk een van de agressievere hondenrassen. Ze kunnen ook ongelooflijk koppig zijn als het gaat om het opvolgen van commando’s. Een goede opvoeding kan tijdrovend zijn en moet zo vroeg mogelijk beginnen. Je Chihuahua opvoeden doe je dus best al wanneer hij nog een puppy is.

Wat je moet weten over het opvoeden van een chihuahua

Het temperament van een Chihuahua is in veel opzichten uniek. Ten eerste zal de hond absoluut tevreden zijn door gewoon te genieten van al zijn tijd met jou. Als gezelschapshonden worden Chihuahua’s zorgvuldig gefokt om met hun baasje verbonden te zijn, waar ze ook gaan. Toch kan die gehechtheid ook leiden tot dominant gedrag en als deze honden niet goed met andere honden en mensen gesocialiseerd worden, ontstaan er verschillende agressieproblemen:

 • ze gedragen zich groter dan ze lijken, wat weliswaar heel schattig en soms zelfs vermakelijk is, maar ook heel gevaarlijk kan zijn als je hond niet goed getraind is
 • kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden
 • kunnen agressief worden tegen andere honden
 • zijn vaak nors met kinderen
 • kunnen overdreven schrikachtig zijn voor geluiden buiten.

Gelukkig kunnen al deze gedragingen onder controle gehouden worden met goede, vroege training.

Het Chihuahua handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Chihuahuas. Ontdek het handboek hier.

chihuahua pup

De beste manier om een chihuahua te trainen

Het eerste wat je moet doen bij het trainen van een chihuahua is de controle over het huishouden overnemen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, denkt dat schattige hondje dat hij voor het huis zorgt en zal hij doen wat hij moet doen om je te laten zien dat dat waar is, als je hem maar toelaat. Hier zijn enkele belangrijke grondbeginselen voor het trainen en opvoeden van een Chihuahua:

 • Je moet grenzen stellen en de leider van de roedel zijn.
 • Geef je chihuahua op vaste tijdstippen te eten. Laat de hond nooit bepalen wanneer hij wil eten. Dit lijkt triviaal, maar het laat de hond zien wie de beslissingen in het huishouden neemt, en dat hij zich moet schikken.
 • Laat je Chihuahua twee keer per dag of meer uit, maar zorg ervoor dat je de wandeling onder controle houdt. Laat de hond niet trekken of dicteren welke richting je uitgaat. Bij het trainen van een Chihuahua is controle over de lijn van vitaal belang.
 • Met een kleine hond als een chihuahua kun je de hond gemakkelijk op meubels laten klimmen wanneer hij wil. Controle over je ruimte is echter belangrijk om beperkingen op te leggen. Reageer nooit op geblaf of gejank en stel beperkingen aan welke meubels de hond mag hebben.
 • Negeer je hond wanneer je het huis in en uit gaat. Geef pas aandacht wanneer je Chihuahua kalm en ontspannen is.

Om een Chihuahua op te voeden, moet jij de alfa leider zijn, anders zal de hond altijd het gevoel hebben dat hij de baas is.

Je chihuahua stimuleren

Hoewel ze daar wel zin in hebben, krijgen veel Chihuahua’s niet genoeg beweging of emotionele stimulatie. Hoeveel mensen spelen apport of gaan naar hondenparken met zo’n klein hondje? Coach je Chihuahua met basiscommando’s als zit en blijf, spreek en zwijg, apporteren, en wat je verder maar leuk vindt.

Je chihuahua opvoeden begint dus bij het fysiek en mentaal stimuleren. Het verkleint de kans dat de hond je uitdaagt en overspoeld wordt door energie en verveling. Het is namelijk daardoor dat ze vaak als onstuimig worden gezien.

Zoals elke hond kan ook de Chihuahua getraind worden; het vergt alleen veel geduld en creativiteit van de eigenaar. De trainer moet ook het temperament van een Chihuahua begrijpen om de hond met succes de basiscommando’s en diverse kunstjes te leren.

Het Chihuahua handboek bevat meer stap voor stap technieken die direct en eenvoudig toe te passen zijn. Mensen die het handboek gebruiken zien geweldige resultaten. De technieken zijn gebaseerd op 20 jaar ervaring en de kennis van een dierenarts én fokkers van Chihuahuas. Ontdek het handboek hier.

De basis voor het trainen van je Chihuahua

Chihuahua’s mogen dan tengere hondjes zijn, maar ze hebben in werkelijkheid een groot, sterk karakter. In feite hebben Chihuahua’s het vermogen een huis en zijn baasje te beheersen, wat de reden is dat een goede training ervan heel belangrijk is. Training zal ervoor zorgen dat hij jou gehoorzaamt in plaats van je te manipuleren naar wat hij wil. Een ander voordeel van hondentraining is dat je de band met je huisdier versterkt; daarmee verzeker je zijn trouw aan jou zolang hij leeft.

Chihuahua’s zijn intelligent, energiek en levendig van aard. Ze houden van fysieke activiteiten en van activiteiten die hun hersenen stimuleren. Omdat training beide elementen inhoudt, omarmen Chihuahua’s het van harte, mits de juiste behandeling en aanmoediging. Natuurlijk mogen beloningen en voortdurende lofprijzingen nooit vergeten worden, want die zijn van cruciaal belang om deze eigenwijze honden te verleiden de dingen te doen die je van ze verlangt.

Bij het trainen van Chihuahua’s moeten eigenaars in gedachten houden dat geduld absoluut essentieel is. Vermijd training als je moe of boos bent. Doe het stap voor stap en zorg dat je traktaties klaar hebt liggen voor je met je lessen begint. 

Chihuahua handboek

 • Heb je net een chihuahua gekocht en heb je geen idee hoe je op een VERANTWOORDE manier voor je hond moet zorgen?
 • Wil jij de werkelijke reden ontdekken wat probleemgedrag zoals; opspringen, blaffen, onzindelijkheid in stand houdt?
 • Heb je een chihuahua die continu aan de lijn trekt en heb je geen idee hoe je dit kunt oplossen?
 • Ben je van plan een chihuahua te gaan kopen en wil je de de juiste stappen ontdekken die je moet ondernemen. Neem je deze niet dan kan je er SPIJT van krijgen dat je ooit een chihuahua hebt gekocht.
 • Ben je geïnteresseerd in een methode waarin je leert om op een verantwoorde wijze voor je chihuahua te zorgen, zodat hij voor vele jaren een gezond en gelukkig leven lijd?
 • Wil je de nummer 1 reden ontdekken waarom veel chihuahua’s probleemgedrag vertonen en hoe jij dit gedrag voor eens en altijd kunt oplossen?
 • Wil je misschien je chihuahua beter opvoeden omdat hij of zij binnen plast, op alles kauwt of misschien wel teveel blaft?

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required