hond benchtraining

Benchtraining schema en tips

Laat de benchtraining van je hond soepel verlopen met een doordeweeks of weekend trainingsschema dat bij je levensstijl past. In deze post vind je enkele voorbeeld trainingsschema’s en deskundig advies.

Voordeel van benchtraining

Benchtraining zal je nieuwe puppy of hond helpen zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen en geeft hem een voorsprong op het leren van de huisregels. Het gebruik van een bench helpt ongewenst gedrag te beperken, zoals een hond die meubels uit elkaar begint te scheuren vanwege verlatingsangst of verveling. Wanneer je als puppy begint kan je destructief gedrag in de hand houden.

Benchtraining kan je ook helpen bij het zindelijk maken van een nieuwe puppy, zodat ze begrijpt waar ze wel en — wat nog belangrijker is — waar ze niet naar het toilet kan.

Benchtraining helpt je hond ook rustig maken. De bench zal je hondje een gevoel van rust, routine en veiligheid bieden.

Volg alvast onderstaande stappen om te starten met de benchtraining.

Benchtraining stappenplan

Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je hond de bench ook echt leuk gaat vinden en er zelf gebruik van zal willen maken.

1.     Voer alle maaltijden en traktaties binnen de bench

Moedig je hond aan in de bench te willen gaan door al zijn traktaties en maaltijden erbinnen te voeren. Als je hond buiten de bench staat, gooi je er eenvoudig een handvol droogvoer in. Hij zal automatisch in de bench gaan om het voer op te eten.

2.     Creëer een verbale associatie

Nu je hond plezier heeft in de bench, kies je een woord dat je hond helpt te herkennen wanneer hij in de bench moet gaan. Bijvoorbeeld, als je het woord “bench” kiest, leg je het lekkers erin en roep je “bench” terwijl je hond naar binnen stapt. Als je hond eenmaal binnen is, geef je haar het lekkers.

3.     Maak een schema

Bepaal hoe en wanneer je de bench wilt gebruiken en bedenk een trainingsschema. Bijvoorbeeld, als je een puppy zindelijk maakt, blijft je pup in de bench tot je haar eruit laat om naar het toilet te gaan. Begin echter niet te jong. Algemeen wordt aangenomen dat puppy’s onder de 12 weken nog niet genoeg controle zullen hebben over hun blaas en darmen om met zindelijkheidstraining te beginnen.

Schema’s voor benchtraining

Hoe vaak je de bench gebruikt hangt af van je levensstijl. Een doordeweeks bench schema kan bijvoorbeeld rond je werk- of schooltijden draaien, terwijl het weekendschema meer flexibiliteit kan bieden. Als je een voltijdse baan hebt die je de hele dag van huis houdt, kan het een uitdaging zijn om te proberen een kleinere puppy in een bench te trainen wanneer die nog vaker plaspauzes nodig heeft. Je kunt echter nog steeds aan benchtraining van je puppy werken in het weekend, wanneer je wel meer tijd thuis kunt doorbrengen.

Hier zijn voorbeelden van weekdag- en weekend trainingsschema’s die je kunt aanpassen aan je levensstijl.

Voorbeeld van een weekschema / hoe lang mag mijn hond in de bench?

 • 12 tot 16 weken oud
  Sluit je hond overdag tot twee uur en ’s nachts tot zes uur in de bench op.
 • 4 tot 5 maanden oud
  Sluit je hond tot drie uur overdag en ’s nachts tot acht uur in de bench op.
 • 6 tot 7 maanden oud
  Sluit je hond tot vier uur overdag en ’s nachts tot acht uur in de bench op.
 • 8 tot 11 maanden oud
  Sluit je hond tot zes uur overdag en tot acht uur ’s nachts in de bench op.
 • Ouder dan 12 maanden
  Sluit je hond tot acht uur overdag en tot tien uur ’s nachts in de bench op.

Voorbeeld van een weekendschema

 • Vrijdag
  Laat op vrijdag, als je thuis bent, het deurtje van de bench open. Gooi willekeurig traktaties in de bench, en als je hond toevallig uit zichzelf in de buurt van de bench komt, beloon hem dan. Geef je hond ook zijn avondeten binnen in de bench.
 • Zaterdag
  Begin op zaterdag verbale signalen met je hond te gebruiken, te beginnen met een oefening waarbij je de verbale associatie zegt, zoals “bench”, en dan een traktatie erin gooit. Herhaal de oefening ongeveer 10 keer en neem dan een pauze. Herhaal deze oefening gedurende de dag en avond minstens drie keer.
 • Zondag
  Op zondag begint je hond te leren hoe hij langere tijd in de bench moet blijven. Geef je hond vanaf ’s morgens de gebruikelijke sein om hem in de bench te laten gaan, en laat hem dan minstens 30 minuten in de bench. Zorg ervoor dat je er een kauwspeeltje of bot in legt, zodat hij iets heeft om zich bezig te houden. Als de 30 minuten voorbij zijn, laat je hem uit de bench, maar beloon hem niet met traktaties.

Als je hond eenmaal gewend is aan een benchtraining schema, zal hij niet alleen in de bench stappen wanneer je het huis verlaat of het eten opdient, hij zal er ook echt opgewonden van raken om hem te gebruiken. Succes!

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required